Сред скъпоценностите, които експрезидентът Виктор Янукович е изнесъл при бягството си от личната си резиденция Межигорие, вероятно има оригинални живописи на Айвазовски, Шишикина и творби на Пабло Пикассо. Това е мнението на експертите, които са прегледали записите на охранителните камери от деня на изчезването на Янукович. Ясно се вижда как охранителите изнасят картини, икони и антиквариат и ги товарят на камиони, които след заминават в неизвестна посока, сообщи NEWSru.ua.

По думите на изкуствоведа Едуарда Димшиц и на известния антиквар Леонид Комски, автор на един от откраднатите горски пейзажи може би е на самия велик руски художник от ХIХ век Иван Шишкин и струва милиони. Това изглежда напълно възможно, защото в одържавената резиденция Межигорие вече беше намерено платно на Василий Поленов "Христос и грешницата", струващо 6,338 млн. долара според оценката на лондонската аукционна къща Bonhams.

Един от изнесените морски пейзажи пък доста прилича на работа на класика Иван Айвазовски.

Всички останали и намерени в резиденцията антикварни предмети и произведения на изкуството са предадени на Националния художествен музей, който готви изложбата "Съкровищата на Межигорие" с невиждани от редовите украинци експонати, досега предназначени единствено за върхушката.

"Ако Янукович се бе отнасял и към делата на държавата така, както към личните си покои в Межигорие, определено бихме били много благосъстоятелна страна", каза пред Дойче Веле украинската журналистка Анна Бабинец, което продължава да документи и данни, открити в бившата резиденция на Янукович край Киев.