наш пратеник

ЛЮКСЕМБУРГ

Европейският съюз ще унищожава плавателни съдове на трафиканти на хора, ще увеличи бюджета за охрана на границите си и ще приеме нова програма за връщане на нелегални имигранти в страните им, се споразумяха днес вътрешните и външните министри на 28-те.

На съвместно заседание те приеха план от десет точки за противодействие на бежанската криза в Средиземно море, който се очаква да получи политическа благословия на среща на върха на ЕС в четвъртък.

Планът предвижда още пилотен проект за доброволно преразпределяне на пристигналите в една страна на съюза търсачи на убежище към други, които са съгласни да поемат част от тях. Той включва нова програма за бързо връщане на нелегалните имигранти в страните на произхода им.

ЕС ще работи със съседните на Либия държави за засилване на граничния контрол и мерките срещу тероризма и  ще разположи  аташета по миграцията в ключовите трети страни със задача да събират информация по миграционните потоци, пише още в плана.

Разрушаването на трафикантските кораби ще е военна операция, която трябва да се провежда със съгласието на властите на съответните трети страни и ще изисква мандат от ООН, казаха на съвместна пресконференция ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, комисарят по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и Рихардс Козловскис вътрешен министър на Латвия , която в момента председателства ЕС.

Целта е съдовете да бъдат унищожавани в страните, от които тръгват, преди да са натоварени с имигранти и да са поели рискованите си пътувания през Средиземно море. Аврамопулос каза, че ЕС може да използва опит от военноморската си операция "Аталанта" срещу пиратите край бреговете на Сомалия.

Нейни цели обаче бяха пиратски лодки и катери, чиито екипажи бяха законни военни цели и не превозваха стотици невинни пътници, жертви на незаконен трафик.

Министрите решиха значително да увеличат годишните бюджети и техническите средства на разположение на двете европейски издирвателно-спасителни операции в Средиземно и в Егейско море "Тритон" и "Посейдон". 

Планът бе приет с редкия за тази област на европейската политика пълен консенсус след корабокрушение на траулер със стотици бежанци между либийски и италианския бряг в събота вечер, където прогнозата е за рекордните 900 жертви.