Цялата история стартира с една лъжа на един господин, който години е бил съдържател на къмпинг „Юг", които бяха опровергани веднага. Първо каза, че няма разрешение за строеж - оказа се, че има. После - че се строи върху дюни. Как за един ден се разбира дали там има дюни или няма аз не мога да разбера, коментира в студиото на Нова телевизия Владимир Каролев. Ако се окаже, че там има дюни, държавата да се намеси, допълни той.

Въпросът е как общината е издала разрешително за строеж, намеси се Тома Белев.

Според него спор това дюни ли са или не няма. Дюните като образование се характеризират с растителността, посочи той и напомни становището на учените от Ботаническата градина към БАН.

Говорят се масово лъжи, категоричен бе Каролев и посочи една от тях -  че в стометрова зона на плажа никой не можело да строи.

Първо, не се мери от морето, а от края на дюните. И второ - в тази зона абсолютно не е вярно, че има забрана за строеж. Там законът казва, че може двуетажна вила да се построи, обясни той.

Има много къде да се строи, смята той. И това може да се види във Google Maps и Google View.

Пясъчни дюни на това място няма, категоричен бе Денко Мошев, доктор по почвознание.

Според специалистите от БАН обаче по-голямата част са дюни.

Аз не мога да разбера как са се образували дюни, коментира становището на учените той и подчерта, че зоната там е урбанизирана и къмпингът е построен върху масивни скали.

Инвеститорите на започнатия строеж на бунгала на плажа бяха категорични, че спазват екологичните закони и отново поставиха въпроса за дивото къмпингуване, което за тях поставя много по-голям проблем, отколкото две бунгала.

Владимир Каролев каза, че лично е видял тоалетна, изкопана в дюните зад къмпинг „Корал".

Каролев, като съветник на икономическият министър, се оплака, че заглавия като това, с което излезе„Дойче веле" - „Инвестиции в България? Забрави!" - пречат на работата му - да убеждава чужди инвеститори да дойдат в България.

„Разговорът" между Владимир Каролев и Тома Белев завърши с „покана" за съд.

Икономистът, ядосан на природозащитника заради публикувани шаржове с него на тената му във Фейсбук, заяви, че ще го даде на съд, ако не ги махне от мрежата.


Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/dyuni-karolev-stroezh-1461958.html#ixzz3XvEFZyjp