Съд в Египет осъди днес бившия президент Мохамед Мурси на 20 години затвор без право на предсрочно освобождаване, предаде Ройтерс.

Наказанието е наложено по обвиненията срещу в убийства на протестиращи граждани през декември 2012 г. Обявяването на присъдата се излъчваше на живо по държавната телевизия.

Още 12 високопоставени членове на ислямистката организация "Мюсюлмански братя", в която е и Мурси, също получиха по 20 години затвор без възможност за предсрочно освобождаване. Сред тях са генералният секретар на вече забраненото движение Мохамед ел Белтаги, както и бившият депутат Есам ел Ериан.

Присъдите могат да бъдат обжалвани.

Амр Дараг от "Мюсюлмански братя", който по времето на Мурси беше министър, определи процеса като "пародия на правосъдие".

Мурси дойде на власт през 2011 г. в резултат на Арабската пролет. Тогава египтяните се вдигнаха на бунт срещу  Хосни Мубарак. Макар и светски президент, той управляваше без прекъсване почти 30 години.

Ислямистът Мурси не можа да се задържи и две години. Той бе свален през 2013 г. в резултат на преврат, организиран от министъра на отбраната генерал Абдел Фанах ал Сиси. Сега той е президент на Египет.