40 въоръжени лица тази сутрин превзеха полицейско управление в село Гошинце в община Липково, северната част на Македония, предаде БГНЕС.

Въоръжените лица са нахлули от съседно Косово. Според местните медии те са задържали 4 македонски полицаи. Македонското министерство на вътрешните работи потвърди тази информация. Инцидентът е станал в 3,30 часа българско време. Нападателите са били облечени с маскировъчни дрехи, заявяват още от македонското вътрешно ведомство.

"Категорично твърдя, че няма никакво основание за етнически и какъвто и да било конфликт в Република Македония. Подобни неща може да са в интерес на определени кръгове. Днес обаче сме 2015 г. и няма шанс да се върнем към един, за съжаление, не толкова добър опит от миналото. Всичко трябва да се решава по пътя на диалога и интеграцията. В крайна сметка и проблемите през 2001 година приключиха с диалог", заяви бившият вицепремиер и министър на здравеопазването Имер Селмани.

Суад Мисини от Центъра за обществени изследвания каза, че подобни инциденти не са изненада за мнозинството от македонците, но той не вярва, че те могат да доведат до сериозен конфликт.

"Според мен става дума за сценарий на управляващата партия, която се опитва по този начин да отклони вниманието от ширещата се корупция по върховете, която беше разкрита от опозицията. Очаквах нагнетяване на ситуацията, в което властите имат голям опит", отбеляза Суад Мисини.

От два месеца в Македония има тежка политическа криза. Опозицията направи огромни разкрития за корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите.

Груевски многократно обвиняваше опозицията, че иска "да предизвика междуетнически конфликт". Той обвинява опозицията, че обслужва чужди служби.