Здрав ли е Жан-Клод Юнкер? Говорителят му твърди, че е в „перфекто здраве“. Медии съобщават, че е много болен.

През март 60-годишният председател на Европейската комисия не можа да отлети за среща с украинския президент Петро Порошенко в Киев заради бъбречна криза. Беше приет в болница, след което се наложи няколко дни да пази стаята.

Американската интернет платформа „Политико“ вчера публикува признания от самия Юнкер, че се чувства зле, докато Комисията му е изправена пред сериозни предизвикателства – геополитически кризи, евентуален дефолт на Гърция, финални преговори за иранската ядрена сделка.

Кореспонденцията описва как пред очите на екипа си Юнкер започва изведнъж да подскача в очевиден опит да раздвижи измъчващ го камък в бъбрека.

„В момента съм много, много зле със здравето – не структурно, не системно“, казва Юнкер цитиран от изданието. „Но имам  бъбречни камъни и това е много болезнено, така че не съм съвсем във форма. Имах намерение да отменя интервюто ни тази сутрин, защото много ме болеше. Сега съм на силни лекарства. Подготвях интервюто на лекарства. Упоен съм“.

„Председателят Юнкер реши да предложи подарък на „Политико“ за деня на откриването му (става дума за неотдавна създадената европейска платформа на „Политико“-б.а.) и те му отвърнаха с голямата новина, че камъните в бъбреците са болезнено нещо“, заяви днес Маргаритис Скинас, говорителят на Юнкер по време на редовния брифинг на Комисията. Той отговори на репортерски въпрос за здравето на председателя.

„Това е нещо, което обявихме публично около месец преди това“, каза още Скинас. „Председателят Юнкер е в перфектно здраве. Той има този проблем с камъните в бъбреците...Работи пет дни седмично. Срещнал се е с 64 държавни и правителствени ръководители, ...председателствал е всички срещи на Колегиума (на комисарите – б.а.) от 1 ноември насам“.

Юнкер е пропуснал само едно заседание на Колегиума, когато в същия ден новоизбраният гръцки министър-председател Алексис Ципрас е дошъл да се срещне с него в Брюксел, каза Скинас.

„Той е бил на всички пленарни сесии на Европейския парламент и е видял и направил всичко, което се очаква от председател на Комисията“, добави той.

Говорителят опроверга спекулации, че Комисията оборудва специален офис за Юнкер в неговата страна, Люксембург, откъдето да работи, когато не се чувства достатъчно добре, за да бъде в Брюксел.

Скинас каза, че става дума за редовен ремонт на сградата на делегацията на ЕС в Люксембург. Във всяка такава делегация в държавите членки има специален кабинет, който може да бъде ползван от членове на Комисията при техни посещения, каза говорителят.