"Не виждам голяма разлика между „Южен поток” и „Турски поток” като диверсификация. Много съм твърд в позицията и се радвам, че Хойт Ий съзнава колко е важно това за енергийната сигурност."

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов на пресконференция с дошлия на визита у нас Хойт Ий - помощник на зам. държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, която е дясната ръка на Джон Кери. Според Борисов страната ни се отказала от много неща в името на общото ни евроатлантическо развитие.

„Към момента стоят отворени доста теми, особено в енергетиката. Нищо не сме спестили в тази сфера. С военните самолети ще изчакат. Имаме разбиране от американска и натовска страна. Ние като такава държава ще се постараем да си изпълним ангажиментите малко по-нататък. Има още много теми за разговори. България стриктно спазва санкциите, а има държави в региона, които не ги спазват и отиват да се пазарят на наш гръб. Оптимист съм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена", каза още премиерът. И добави:

"Надявам да имаме общ отговор и за общия енергиен съюз, за истинска диверсификация. Ние сме за южния газов коридор, като му се възобнови частта през България. Държим да се отчита и българският интерес и да се възобнови НАБУКО, и да мине през България".

Пред Хойт Ий той изтъкна, че хич не е доволен от партньорството на България със съседите си по въпроса за нелегалната имиграция. Премиерът се опасява, че ако сега, след потъванията на нялколко кораба от Африка за Европа и гибелта на над 1000 имигранти, усилията можат да бъдат хвърлени върху охраната на морските граници. Така сухопътните ще бъдат изложени на по-голяма опасност.

"Приветстваме мерките, които България предприема срещу тероризма", каза Ий.

Той изтъкна, че ключът към енергийната сигурност на целия регион е диверсификацията. Газовият интеконектор между Гърция и България е наистина важен, смята американският дипломат.

"Относно върховенството на закона говорихме за постигнатото по отношение на борбата с корупцията", заяви гостът.

Той посочи, че върховенството на закона не е едно абстрактно понятие, а е ключов елемент, за да може България да има икономически успех.

„Понякога пречка са дребните корупционни актове и те трябва да бъдат пресечени. Говорихме и за органа за борба с корупция. Трябва да има наказание за корупция по високите етажи. Съдебната система трябва да е независима. Приветстваме усилията на България за промени в конституцията", каза Хойт Ий.