България се ползва с особено висока репутация в Косово в резултат на работата на нейните военнослужещи, участници в КФОР - мироопазващата мисия на НАТО.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с български военнослужещи в страната, които посети в базата им в Прищина.

"Това отваря много врати и създава перспективи. България води Косово по пътя на европейската интеграция. Страната ни тук е лидер", допълни Плевнелиев.

За първи път наш държавен глава е на официално посещение в Косово

"Вие сте посланици на България, успешни, посветени и достойни", каза президентът на военните.  Той изтъкна изключително високата оценката на политическото ръководство на Косово за работата на българите в рамките на КФОР. "Най-важната оценка за работата ви обаче идва от народа на Косово, който ви обича, който се отнася с огромно доверие и уважение към вас и вашия труд", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че изграждането на държавните институции в Косово и подкрепата за дейността на международните мисии в страната са сред най-важните задачи на българската политика на Балканите.

"Установяването на върховенството на закона в Република Косово е от ключово значение за постигането на трайна стабилност и икономически просперитет не само за страната, а и за региона на Югоизточна Европа", заяви Плевнелиев. По думите му нито една държава от региона не може сама да бъде успешна в борбата срещу тероризма, проявите на нетолерантност и екстремизма. Той увери, че България ще продължи да бъде част от мисията на КФОР, докато сме сигурни, че процесът на утвърждаване на демократичните ценности е необратим.

България ще продължи да подкрепя усилията на международната общност и на властите в Прищина за изграждането на модерно и демократично Косово. Това заяви Плевнелиев по време на разговорите си с президентката на страната Атифете Яхияга.

"Отличните отношения между София и Прищина са базирани на  приятелство, взаимно уважение и сътрудничество", каза Яхияга. Тя припомни, че България е една от първите страни, признали Косово.

Плевнелиев обеща, че като член на ЕС и НАТО България ще продължи да работи за запазването на мира и сигурността в региона. Страната ни е третият основен участник в EULEX - мисията на ЕС в Косово, с 56 свои представители.

По-късно днес президентът пристигна официално посещение в Босна и Херцеговина.