Идеята за обединение на митниците, която беше включена в предизборната програма на ГЕРБ и излезе на дневен ред през последните дни, се оказва "кьорфишек". Ако си спомняте, на заседанието на Министерски съвет от 8 април Борисов заплаши митниците, че ще ги обедини с данъчните, след като на ГКПП "Капитан Андреево" беше разкрита контрабандна схема за цигари.

Само за седмица митниците толкова са се постарали, че са преизпълнили месечния си план за приходите!

Ето какво съобщи правителствената пресслужба:

Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че предупреждението за евентуално сливане на приходните агенции, ако в Агенция „Митници” не се работи ефективно, е дало резултат. На днешното правителствено заседание той каза, че Агенция „Митници” е събрала с 58 млн. лв. повече приходи от същия месец на миналата година. От началото на януари т. г. приходите надхвърлят с около 115 млн. лв. събраното през първите четири месеца на 2014 г., посочи министърът на финансите Владислав Горанов.

За достоверност прилагаме и извадки от стенограмата на днешното заседание на правителството, където са описан диалогът между премиера и финансовия министър Владислав Горанов.

БОЙКО БОРИСОВ: В тоя ред на мисли, понеже преди две седмици заплаших НАП и „Митници“ да ги сливаме, „Митниците“ са събрали 58 милиона повече, така че няма да търсим днес, както се казва, такава реформа, ще ги оставим.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: За месеца ли?

БОЙКО БОРИСОВ: Да, за месеца.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Това, което Вие цитирате, е месечното превишение спрямо същия период на миналата година, тоест, за април, декларирано към 15 април. А иначе повечето приходи в „Митници“ се измерват в порядъка на стотици милиони, мисля, че някъде около 115 милиона повече приходи има изпълнени спрямо същия период на миналата година.

БОЙКО БОРИСОВ: Въпреки всичко, постреснаха се, работят по-добре. Там правим доста неща - няма да ги огласяваме публично. Няма да го коментирам повече, но затова съм им дал шанса да се докажат, защото едно сливане, една подобна реформа е време, средства, стрес, ако щете. Така че, те имат шанса да се докажат. Ако така вървят приходите, ще е добре....

Дали след седмица премиерът няма да промени мнението си в обратна посока?

Ето и неговото изказване за обединението на двете приходни агенции, представено в стенограмата на заседанието на кабинета от 8 април:

"Вече два месеца – три, полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите са ми повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е "абсолютно ненадеждно" охраняват границите. Това са ми констатациите. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното и най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби – данъчни и "Митници", а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите".