"За да се извиниш за допусната грешка и да не търсиш никакви оправдания, трябва да имаш определено ниво."

Това заяви полският вицепремиер и военен министър Томаш Семоняк по адрес на директора на американското ФБР Джеймс Коми.

"Аз съм разочарован, защото не получихме извинения. Това изявление обиди милиони поляци. Смятам, че директорът на ФБР ще бъде задълго запомнен в Полша като човек, който казва неистини. Достатъчно беше той да се извини", каза Семоняк.

Вицепремиерът Томаш Семоняк е гневен на Джеймс Коми.

Думите му са продължение на скандала, резгорял се миналата седмица. Тогава Коми посети музея на Холокоста във Вашингтон и произнесе кратка реч, в която заяви, че Полша има частична вина за тази трагедия. Шефът на ФБР даде изтреблението на евреите по време на Втората световна война като пример за това, че хората са в състояние да се откажат от личните си морални устои и да позволят да бъдат убедени във всичко, като се поддават на влиянието на мнозинството.

"В съзнанието им убийците и техите помощници от Германия, Полша, Унгария и много други места не са направили нищо лошо. Те убедиха себе си, че стореното е било правилно, че те е трябвало да го направят", заяви Коми в музея.

Още тогава изявлението предизвика гневна реакция от страна на Варшава. Полското посолство в САЩ прати на Коми писмо, в което нарече речта му "недопустима". Американският посланик в Полша Стивън Мъл се опита да убеди журналистите, че директорът на ФБР е имал предвид "съвсем друго нещо".

Самият Джеймс Коми призна, че съжалява за това, че е започнал да изброява конкретни страни. Той обаче отказа да се извини на поляците и държи на позицията си за сътрудничеството на жители на страната с нацистите.

"Аз не се извинявам. Но аз не съм казал, че Полша носи отговорност за Холокоста. В действителност съжалявам, че започнах да споменавам страни, защото това отвлича някои хора от главната мисъл. И се вълнувам, че в някои страни тази мисъл може да остане незабеляана. Няма никакво съмнение, че хората в Полша героично са се съпротивлявали на нацистите, имало е и хора, сътрудничели с нацистите", уточни Коми.

На въпрос дали Полша ще продължава да настоява за извинение от страна на САЩ министър Семоняк заяви, че посланик Стивън Мъл е изразил доста ясна позиция по въпроса. Варшава ще счита думите му за официална позиция на Вашингтон.

Думите на дипломата бяха, че Полша не носи отговорност за Холокоста, а вината е изключително на нацистка Германия.

Унгария също осъди изявлението на Джеймс Коми, като нарече думите му "поразително безчувствени и повърхностни".

Клуб Z припомня

Преследването на евреи от поляци и унгарци по време на войната обаче е факт.

Първи призна за това полският президент Лех Валенса, който се извини и поиска прошка от всички евреи и от Израел. Немалко хора в Полша са предавали евреи на нацистите, като в замяна са получавали част от техните ценности. Дори участници в полската съпротива са се отнасяли с неприязън съм евреите. 

Унгарските нацисти са били известни с жестокостта си. Едно от любимите им забавления е било да хвърлят живи по десетина завързани един за друг евреи в Дунав.