"Позицията на Русия е била и остава обективна и последователна - не може да има оправдания за масово унищожение по национален признак."

Това гласи писменото приветствие на руския президент Владимир Путин до участниците в състоялата се вчера в Москва възпоменателна вечер "Свят без геноцид", предаде ТАСС.

"Международната общност е призвана да направи всичко, за да не се повторят никога и никъде подобни злодеяния", изтъква Путин. И припомня, че утре е стогодишнината от началото на масовото избиване на арменци в Османската империя. Според него това е "едно от най-страшните и драматични събития в историята на човечеството".

Според него новите поколения арменци и други народи от региона трябва да живеят в мир и съгласие и да не познават ужасите, до които водят разпалването на религиозна вражда, агресивния национализъм и ксенофобията.

"Столетие по-късно ние свеждаме глави пред паметта на всички жертви на тази трагедия, която в нашата страна винаги е била възприемана като собствена болка и беда", отбелязва Путин в посланието си.

Утре руският президент ще участва във възпоменанията в арменската столица Ереван. Той е първият ръководител на съветска и постсъветска Русия, посетил паметника на жертвите на арменския геноцид, припомня ТАСС. Това стана още през 2001 г.

На политическо равнище позицията на Русия за арменския геноцид е отразена в декларации на Думата през април 1995 и април 2005 г. Сега по случай вековния юбилей от трагедията Думата отново ще излезе със специална декларация, съобщава ТАСС.