Италианският режисьор Паоло Сорентино, който преди дни взе "Оскар" за чуждоезичен филм с "Великата красота", беше обявен за почетен гражданин на Рим.

"Великата красота" прекрасно показва Рим и неговата магия. Безусловно този филм е кинематографичен паметник - на нашия град, на красивите човешки чувства, на самотата на съвременния човек", заяви по време на тържествената церемония по връчването кметът на италианската столица Иняцио Марино.

"Енио Флаяно (италиански писател и сценарист на филми като "Нощите на Кабирия", "Сладък живот" и "8") веднъж каза, че да живееш в Рим е един от начините да изгубиш собствения си живот. Но като знаем, че животът рано или късно бива изгубен, това да се случи в Рим поне е един от най-красивите начини", отговори му режисьорът Сорентино.

Премиерата на "Великата красота" беше през 2013 г.  на кинофестивала в Кан, където веднага бе номиниран за "Златна палма". По-късно филмът, който често наричат "свободен римейк на Фелиниевия "Сладък живот", получи "Златен глобус" и британската награда BAFTA за най-добър филм на неанглийски език. Критиците почти единодушно го признават за един от най-хубавите филми на  2013 г.