Една от най-големите световни банки - HSBC, мисли да премести централата си от Великобритания в друга държава поради затягането на банковите регулации и несигурното бъдеще на страната в ЕС, съобщи CNN.

От години банката, която наскоро беше замесена в глобален скандал със скрити сметки на богаташи и политици в швейцарския ѝ клон, обмисля акцията, но пред CNN председателят на борда на директорите ѝ Дъглас Флинт казва, че в момента нещата са сериозни.

През последните месеци британският бизнес се чувства в доста мътни води. Икономиката се развива добре, но резултатите от парламентарните избори на 7 май могат да поставят големите компании в по-неизгодно положение.

Опозиционната Лейбъристка партия обяви плановете си за затягане на банковите регулации. В същото време консерваторите на премиера Дейвид Камърън обещават да свикат референдум за членството на Великобритания в ЕС, ако те спечелят.

HSBС има 266 000 служители, 48 000 от които - във Великобритания. Банката беше засегната от затягането на регулациите от 2008 г. насам, които повишиха капиталовите изисквания, ограничиха премиите на служителите и задължиха институциите да разделят инвестиционния си бизнес от търговското банкиране.

Смята се, че HSBC ще премести своята централа в Хонконг, където има силни позиции от времето, когато страната беше британска колония (б. р., HSBC e основана в Хонконг преди 150 години, а името ѝ е абревиатура от The Hong Kong and Shanhhai Banking Corporation - Банкова корпорация на Хонконг и Шанхай).

След огласяването на новината за евентуално местене на централата акциите на HSBC поскъпнаха с 3%.