Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления към прокуратурата започва проверка на твърденията на министъра на отбраната, че са се опитали да го подкупят по сделка с руски изтребители, както и че е получил смърни заплахи.

Това съобщиха от държавното обвинение. В интервю за в. "Сега" Николай Ненчев разказва как му бил предложен "сериозен процент", ако подпише договора за поддръжка на МиГ-29 до 2019 г. с руски компании. Става въпрос за договор за 80 млн. лв., част от които били предлагани на Ненчев като подкуп. 

В интервюто той заявява още: "Имам отношение към външната политика на държавата, но към Русия и руския народ - никога. Напротив. Защо смятате, че си навличам всички тези неприятности? Включително смъртни заплахи". Заради тези му думи прокуратурата ще проверява и за евентуално престъпление по чл. 144 от Наказателния кодекс - "закана с убийство".

В хода на двете проверки ще бъдат снети обяснения от министъра, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, вкл. и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС. 

Сам Ненчев обаче е в нарушение, защото, оказа се, не е сезирал нито МВР, нито държавното обвинение или друга компетентна институция за опитите да бъде подкупен и за смъртните заплахи.

До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдението за предлагане на подкуп, въпреки че съгласно чл. 205 ал. 2 НПК всяко длъжностно лице има подобно задължение. Или в превод:

"Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, длъжностните лица трябва да уведомят незабавно органа на досъдебното производство и да вземат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението".

Ето тази част от интервюто във в. "Сега", посветена на изтребителите и заплахите:

- Нека се върнем на атаката срещу вас. Преди време казахте, че идва от конкретен център, когато в едно руско издание излезе информация, дадена им от "Атака". Защо не кажете директно кой стои зад нея? Тези обяснения с хибридната война не са ясни.

- Ето още един аргумент. Отказвам да подпиша и най-вероятно няма да подпиша договор с руската страна за около 80 млн. лв. за поддръжка на МиГ-29 до 2019 г. Правя го пак заради националната кауза. Това са 80 млн. от българските данъкоплатци. 

- Какво правим тогава с изпълнението на Air policing? 

- Ще бъде много трудно. Договорът с руската страна изтича на 9 септември. Никак не е случайно това. Но отказвам да подпиша договора на тези цени. Ето откъде идва. Тези 80 млн. лв., по думите на ген. Румен Радев, са завишени три пъти. Разбирате ли кое кранче е спряно? 

- Това се отрича от представителя на РСК "МиГ".

- Ами говорете с ген. Радев. Три пъти завишени цени! Представяте ли си за каква колосална сума става въпрос. Нали си давате сметка, че тези пари, които в миналото под една или друга форма са представяни като комисионна, част от тях сега ще се излеят срещу мен. Безспорно ще се случи и то се случва. 
Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат. 

- Предложиха Ви процент?

-Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?" Защо смятате, че аз се съпротивлявам на това? Кажете поне една причина? Защото мразя руснаците? Имам отношение към външната политика на държавата, но към Русия и руския народ - никога. Напротив. Защо смятате, че си навличам всички тези неприятности? Включително смъртни заплахи. Кажете ми защо. 

- Кога получихте смъртни заплахи? 

- Аз не се притеснявам от това. Спомням си едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия "Алфа". Там те казаха: "Предателство. Смърт, смърт, смърт". Три пъти го казаха в ефир. Не е само това, но нека не безпокоим моите близки.