Двубоят "Лютви Местан срещу съдебна система" продължи и в понеделник. Лидерът на ДПС отново размаха пръст на съдиите като ги обвини в мълчание по времето на Цветан Цветанов.

"Защо Висшият съдебен съвет (ВСС) беше толкова мълчалив при многобройните груби намеси от изпълнителната власт в съдебната система в периода 2009-2013 г.", попита реторично лидерът на ДПС Лютви Местан, след като и Висшият съдебен съвет излезе с позиция по упреците на ДПС по случая Октай Енимехмедов.

"Нямам обяснение защо ВСС бе толкова мълчалив, или в най-добрия случай, неуместно предпазлив при многобройните откровени и груби намеси в независимата съдебна власт от страна на най-висши представители на изпълнителната власт в периода юли 2009 – май 2013 г.", продължи контраатаката лидерът на ДПС.

Той имаше предвид уволнената от ВСС след конфликт с Цветан Цветанов съдия Мирослава Тодорова. "За разлика от тях  ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването (Кокинов моли Борисов, а не ДПС и мен, да го направи апелативен прокурор), нито в което и да е конкретно дело, въпреки десетките съдебни производства срещу кадри на ДПС. Независимостта на съдебната власт няма проблем, свързан с ДПС", продължи Местан.

По-рано в понеделник Висшият съдебен съвет беше поредната институция на съдебната власт, която реагира на обвиненията на Местан от трибуната на парламента миналия петък. Тогава лидерът на ДПС прочете гневна декларация срещу пускането под домашен арест на Октай Енимехмедов, който е обвинен за покушение срещу Ахмед Доган.

"Публичните внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и рушат нейния авторитет", обявиха в официално становище от ВСС.

"Висшият съдебен съвет призовава представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и всички политици в България, да се въздържат от непремерени изявления, чрез които се поставя под съмнение дейността на органите на съдебната власт и се внушава недоверие у обществото към нея", се казва още в документа.

"В случай, че представителите на някоя от останалите власти, или който и да е български гражданин, имат данни за извършени нарушения от конкретни магистрати, следва да реагират за това по предвидения в закона ред", се казва в становището", казват от ВСС.

Най-бърза беше реакцията още в петък на Софийския апелативен съд, в чието становище се правеше негласна аналогия между натиска върху съдебната система, който Цветанов упражняваше като вътрешен министър и сегашните изявления на Местан. Обвиненията на лидера на ДПС бяха разкритикувани и от Съюза на съдиите в България.