Отношенията между Русия и Франция не са в добро състояние, търговският обмен намалява и това само може да предизвиква съжаление, заявил президентът Путин на колегата си Оланд. Двамата се срещнаха в Ереван след възпоменателните мероприятия по повод 100-годишнината от арменския геноцид.

"Длъжни сме да вземем мерки за възстановяване на сътрудничеството", добавил руският президент. "Това е от интерес на всички". 

В разговора са били разгледани и резултатите от постигнатите в Минск договорености за спиране на огъня и постигането на траен мир в Донбас. Путин се съгласил с френския президент, че отношенията между Русия и Евросъюза много са се влошили заради кризата в Украйна и затова изразил мнение, че за да се излезе от ситуацията е много важно да се реализират минските споразумания. Той уверил, че Москва прави всичко, за успешното прилагане на договореностите.

Оланд посочил, че Париж "може да взаимодейства с Москва за решаването на кризистни проблеми като тези в Сирия, Иран и Либия." Той заявил, че ролята и на Франция и на Русия е важна за постигането на целите на дипломацията в тези райони.

Не се съобщава дали двамата са разговаряли по парливата тема за доставката на морските съдове "Мистрал" на Русия. Сделката на стойност 1,2 милиарда евро, бе замразена след като Евросъюза наложи редица санкции на Москва заради анексирането на Крим и подпомагането на сепаратистите в Донбас. 

В. "Фигаро" обаче пише, че най-вероятно скоро ще бъде постигната договореност договорът да бъде прекратен и Париж да върне дадените предварително от Кремъл пари за корабите. Миналата седмица Путин коментира, че Москва няма намерение да налага наказания или да съди Франция за неизпълнението на договора.