Много е вероятно очакваното отпадане на роуминг таксите в рамките на ЕС да не мине. Досега се обсъждаше омразната надбавка върху телефонната сметка за разговорите, които сме водили от чужбина, да отпадне от 15 декември 2015 година. Това едва ли ще стане заради възраженията на мобилни оператори от целия Европейски съюз. Това обясни Искра Кусева, директор "Регулации" на "Мтел".

Според някои от най-големите телекоми в Европа, ако няма никакви роуминг такси, то те ще трябва да работят под себестойност когато абонатите им са в чужбина. Това можело да доведе до увеличаване на местните тарифи и в крайна сметка облагата от отпадането на таксите за пътуващите европейци да се върне като бумеранг върху всички абонати.

В момента текат тристранни преговори между Европейската комисия и Съвета за това как да се промени роуминг регламента. Латвийското председателство вече е внесло предложение, което е наречено условно 5+5+5+5. Очаква се то да бъде обсъдено още идната седмица. Предложението гласи, че гражданите на ЕС ще имат право седем дни в годината да говорят определено време без да плащат роуминг такси. Схемата засега е без роуминг да бъдат 5 минути изходящи разговори, 5 минути входящи разговори, 5 изпратени SMS-а и 5 МВ интернет на ден. За по-голям трафик роуминг или ако изкарате повече от 7 дни в чужбина роуминг таксите ще продължат да се начисляват.