Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневно бебе.

Тя обаче вече не е с обвинение за опит за убийство, а за нанасяне на тежка телесна повреда, за което може да получи присъда от 15 години затвор. По-рано наблюдаващият прокурор Николай Христов определи побоя като "зверски". Той заяви, че експертната справка е показала, че тя не страда от психическо заболяване. 

Според защитата на Ковачева обаче не било сигурно, че записите са автентични. Тезата на адвоката й бе, че има голям период от около 12 часа от времето, в което се твърди, че бебето е бито, до констатирането на тежките отоци.

Според защитата версията на прокуратурата е невъзможна и необективна. Според тях дори и да се приеме, че е нанесла удари, те са били леки и не са причинили травмата на бебето. Защитата използва изрази като "шляпвайки".

Акушерката нанесе множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето.