Пребитото от акушерка бебе се подобрява. Това съобщи БТВ от болница Токуда, където се лекува новороденото момиченце. То обаче все още е в интензивното отделение под наблюдение.

Предстои в близките дни да му бъде направен ядрено-магнитен резонанс, за да се прецени състоянието му, предаде телевизията.

От болница "Софиямед", където дежурната акушерка Емилия Ковачева малтретира детето, разпространиха нова декларация. Тя е по повод общественото недоволство, че са бавили информация за инцидента:

Превеждането на бебето от болница „Софиямед” в болница „Токуда”, налагащо се поради влошаване на здравословното му състояние, е извършено своевременно на 18-и април. Поради липсата на специализирана неонатологична реанимация, УМБАЛ „Софиямед“ и болница „Токуда“ са партньори по договор за сътрудничество... На 22-ри април болница „Токуда“ е сигнализирала полицията поради съмнение за причините за здравния статус на детето

Паралелно, на 20-и април, управителят на УМБАЛ „Софиямед” назначава специална Комисия за осъществяване на вътрешна проверка и разпорежда проследяване на видеозаписите... След извършения продължителен технически преглед на видеозаписите, на 22-ри април, чрез доклад, Комисията за вътрешна проверка бива уведомена за резултата. Комисията незабавно се запознава със записа, заключава извършването на грубо посегателство върху живота на бебето, установява самоличността на извършителя и незабавно, на 22-ри април 2015 г., сигнализира компетентните органи в лицето на СДВР – 01-РПУ и Софийска районна прокуратура, което се потвърждава от писмени документи, гласи част от декларацията.

Сутринта пред Нова тв адвокатът на акушерката Ковачева - Владислав Янев, разви тезата, че всичко е от мизерията и лошите условия на труд.

"Представете си 24 часа да работите - дори и чинии да миете, може да припаднете", каза той.

След което се впусна в изчисления, че в дома на Ковачева, която има и две деца, живеят средно с по 270 лв. на член от семейството.

Според него всичко било от "немотията и мизерията, в която много българи живеят".