„Ако никой не бъде сменен, ако не стане нищо от конкретните политики, които предлагаме, ако няма подкрепа за законодателните мерки, които Ивайло Калфин предлага, ние просто си събираме багажа и минаваме в опозиция”.

Това заяви пред Нова тв лидерът на АБВ Георги Първанов, няколко часа, след като бе преизбран на поста и поиска оставките на петима министри от кабинета, в който партията му участва.

Първанов отсече, че „няма срок”, в който АБВ би напуснала управлението. Но уточни, че трябва време, за да се случат основните неща в социалната сфера, енергетиката, икономиката. Това трябвало да стане до края на парламентарния сезон.

„Ако не стане, ще поставим този въпрос в партията - има ли смисъл да останем в управлението. Може да стане и през лятото, може и през есента, в зависимост от ситуацията”, каза Първанов.

Той съобщи и „новина”. След като преди време бе казал, че въобще не се среща с Бойко Борисов, сега заяви:

„Последните две седмици си разговаряме. Преди да пътувам за Москва се чухме. И след като се върнах - най-вече за големите енергийни проекти... Много отдавна не бяхме говорили – не знам защо, причината не е в мен, във всеки случай.”

Попитан колко време би дал на този кабинет, лидерът на АБВ отвърна, че би дал и цял мандат.

„Ние сме много критични, но не защото искаме да съборим управлението. По две причини. Първо искаме да се свърши работа, а и второ – няма алтернатива.”

Първанов повтори критиките си срещу петимата министри, чиито оставки поиска днес. Даниел Митов бил в изолация, включително от съседите ни.  Николай Ненчев е „най-неудачният министър” – държи се неадекватно, военното разузнаване е разбито, политизира се армията, а той е част от „ястребите” срещу Русия. За Теменужка Петкова каза: „Не мога да кажа нещо лошо. Не прави лошо впечатление, не прави никакво впечатление”. „Лукарски човекът” правел добро впечатление и дори бил симпатичен, но извън назначенията на роднини и съпартийци друго не вършел, а Тодор Танев, който „също е интелигентен и подготвен човек” не решавал проблемите в образованието, особено във висшето.

„Реформаторите преяждат с власт, нещо, което беше характерно за ДПС в предишния мандат”, каза в заключение Първанов.

Помолен да коментира слуховете, че вече се е разбрал с Бойко Борисов да бъде рестартиран проектът за АЕЦ „Белене”, лидерът на АБВ заяви, че „би било добре, ако сме се разбрали”.

Първанов повтори, че е готов за среща с лидера на БСП Михаил Миков. Бил подал ръка към червените още преди 6 месеца.

Накрая бившият президент обяви, че ще издаде няколко това, в които да покаже „докъде могат да стигнат някои жълтинки” и  отново повтори, че не е имал 80 млн. в КТБ, не е стрелял по архар, не е ходил на лов по време на траур.

А на въпроса кой е най-големият му грях в политиката заяви:

„Моето име е свързвано с различни важни политически неща. Тройната коалиция например. Не отричам, че съм участвал в създаването на Тройната коалиция, но тя беше успешна в сравнение с кабинета „Орешарски”.