"Месец-два ще има много динамични проверки по граничните пунктове срещу нерегламентирания превоз на пътници и товари."

Това заяви днес пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Изказването му бе във връзка със започналата тази сутрин изненадваща проверка на митница "Свиленград" на Автомобилната администрация срещу нерегламентирания превоз на пътници и товари.

"Проверката е в контекста на всички усилия, които държавата полага за въвеждане на малко по-строги санкции, особено за граничните пунктове. През последните месеци имаше сериозна тема и с контрабанда, и с нерегламентирани превози”, добави Московски.

Той обясни, че две мобилни лаборатории на „Автомобилна администрация” в момента извършват проверки. Едната е при тежкотоварните автомобили, другата – при автобусите.

„Съставени са 15 акта до момента, 47 автобуса са проверени. Най-общо в 4-5 категории са нарушенията”, каза Московски.

При автобусите, които влизат на територията на България, няма констатирани технически проблеми. Има обаче нарушения в тахографските шайби и липса на документи, които се изискват за лицензиран превозвач, като са съставени актове. Министърът обеща, че проверките ще продължат и по другите гранични пунктове.

„Зачестиха доста произшествията с нерегламентиран превоз – това е основната причина да се задействаме”, посочи министърът.