Скоро по етикетите на бутилките с алкохол може да има информация за енергийната им стойност, както и предупреждения, че напитките са опасни за здравето, за бременните жени и при шофиране.

Това се предвижда в предложение за нова резолюция относно стратегията за алкохола, която Европейският парламент ще обсъжда на заседанието си в сряда.

Депутатите настояват още през 2016 г. да бъде прието законодателство, което да въвежда нови изисквания върху етикетирането на алкохолните напитки.

Злоупотребата с алкохол причинява смъртта на 3,3 милиона души в световен мащаб всяка година - 5,9 % от смъртните случаи, като приблизително 25% от всички смъртни случаи във възрастовата група 20 – 39 години могат да се отдадат на злоупотребата с алкохол.

Свързаните с алкохол смъртни случаи представляват около 25% от всички смъртни случаи при младите мъже на възраст между 15 и 29 години и една десета от всички смъртни случаи при младите жени, показва статистиката.

Социалните разходи, пряко и косвено свързани с вредната употреба на алкохол, според оценките са възлезли на 155,8 милиарда евро в Европа през 2010 г., като по-голямата част от тях (82,9 млрд. евро) са били извън системата на здравеопазването.