БЕРЛИН – По настояване на германското правителство външно министерство в Берлин анулира издадените от немското посолство в Москва визи за членовете на мотористите от руския рокерски клуб “Нощни вълци”, известни с близките си отношения с Владимир Путин.

Мотористите планираха “Крос на победата” от Москва до Берлин (6000 километра) в чест на 70-годишнината от края на Втората световна война и капутилацията на нацистка Германия.

Точно в Деня на победата – 9 май, те възнамеряваха да са пред внушителния Паметник на Съветската армия в източноберлинския квартал “Трепто”.

Външно в Берлин оповести, че немското посолство в Москва е издало визи на руските мотористи на базата на подадени фалшиви данни. Въпросните визи са били заявени като туристически. Всъщност става дума за политическа изява, а не за туризъм. Отгоре на всичко, босовете на рокерите мотористи са скрили факта, че са от клуба “Нощни вълци”.

Путин често участва в мотокросове на "Нощни вълци".

С анулирането на визите от страна на Берлин това де факто означава забрана за “вълците” да навлизат в Шенгенското пространство за визирания период – от 25 април до 9 май.

“Германското правителство не вярва, че целта на мотокроса би спомогнала за укрепването на германо-руските отношения”, обявиха говорителите на министерствата на външите и на вътрешните работи в Берлин.

За правителството на Ангела Меркел било от изключителна важност 70-годишнината от разгрома на нацистка Германия да се отбележи достойно. Ето защо германското правителство “решително се противопоставя на всяко инструментализиране на огромното страдание на жертвите, както и на почитането на съпротивата срещу нацисткото господство”, отбелязват двамата говорители. Те допълват, че целта на отбелязването на 70-годишнината е да се извлекат поуки от най-мрачната страница от германската история, а в центъра на събитието да е помирението между бившите воюващи страни.

Опозиционният политик от партията “Съюз 90 - Зелени” Фолкер Бек приветства анулирането на немските визи за руските мотористи: “Няма никакво основание да се издават визи за тези политически подстрекатели, които се обявяват срещу разбирателството между народите.”

Клубът “Нощни вълци” е създаден през 1989 г., малко преди рухването на Съветския съюз. В него членуват над 5000 души, някои от които от бивши съветски републики. “Вълците” ненавиждат хомосексуалистите. Те са крайно консервативни и отявлени националисти. Предводителят им е Александър Залдостанов (53 г.) по прякор Хирурга, смятан за приближен на Путин.

Полша също отказа визи за руските мотористи. Аргументът на Варшава е, че те не са посочили точен маршрут, нито хотелски резервации. Точно това било необходимо, за да се гарантира тяхната сигурност. 

Руското външно министерство реагира гневно и нарече аргументите на Варшава за отказ на визи “нагла лъжа”. Всички искани данни били подадени на полската  страна

През декември 2014 г. САЩ наложиха забрана за членове на “Нощни вълци” да влизат в страната поради подкрепата им за проруските сепаратисти в Източна Украйна.