Не че е голяма изненада. Даже никаква изненада не е. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев спечели изборите със зашеметяващите 97,7% от гласовете на електората. И си осигури пети мандат начело на държавата. Втори, с 1,87 процента, е членът на Комунистическата партия Тургун Сиздиков, а трети, с 0,63 на сто, е председателят на Федерацията на профсъюзите Абелгази Кусаинов, съобщава Би Би Си.

Удобно гласуване в приятна домашна атмосфера в Астана. Така глас по глас и стават има-няма 97,7% . 

Окончателните резултати от гласуването ще станат известни след обработване на всички протоколи. Според законодателството на Казахстан това трябва да се случи не по-рано от 3 май. 

Не че някой някога се е съмнявал в резултата от вота за 74-годишния Назарбаев, който е начело на Казахстан като президент от 1991 г. Някогашният член на Политбюро на КПСС обеща на сънародниците си икономическа и социална стабилност в богатата на нефт централноазиатска държава. Назарбаев гласува в столицата Астана като обяви, че е напълно убеден в подкрепата на народа на Казахстан. 

"Убеден съм, че народът на Казахстан ще гласува за стабилно управление и за подобряване на живота на хората и за политиките, които страната следва под мое ръководство", каза той, след като пусна бюлетината си.

Пред избирателните секции в Астана и в най-големия град на страната - Алмати се извиха дълги опашки от желаещи да гласуват, които обясняваха, че това е тяхно гражданско задължение. Около 9,5 млн. души са избирателите в Казахстан, който граничи и с Русия, и с Китай.

Изборите трябваше да се проведат през 2016 г., но Назарбаев ги изтегли с година по-рано, за да пресече слуховете и говоренето за негов евентуален наследник на поста.

Търговски войни с Русия

Гласуването мина на фона на засилени търговски проблеми с Москва. Казахстан заедно с Русия и Беларус са основатели на Евразийския икономически съюз. През последните месеци обаче местните производители започнаха уволнения на работници в опит да се справят с наплива на стоки от Русия, които са по-евтини заради спада на рублата след санкциите, наложени от Запада.

20 март 2015 г. Среща на Путин, Лукашенко и Назарбаев в Астана.

В резултат Комисията за защита на правата на потребителите в Казахстан спря руски продукти, защото не изпълняват техническите изисквания. Сред тези продукти бяха пет тона с пилешко месо и два и половина тона мляко. Спряна е и руска майонеза, шоколад, месо в консерви, сирене, кисело мляко, салами и други продукти.

В отговор руските власти отказаха да допуснат близо 60 тона от казахско сирене на територията си миналата седмица. Млечните продукти от Казахстан също бяха определени като неотговарящи на изискванията на руските контролни органи.
Заговори се даже за търговска война. От руските медии. Според властите в Астана обаче те санкционират само онези производители, които не следват правилата. Отхвърлят обвиненията, че действията им са част от политика за ограничаване на руския внос. За държави, които съвсем накоро направиха икономически съюз, това е доста смущаваща ситуация.

Защо нещата не вървят?

Срутването на руската рубла в края на 2014 г., когато тя загуби почти половината от стойността си спрямо долара, направи руските стоки много евтини и те избутват местните производители от пазара. Въпреки че официално руските стоки намаляват, има сериозен черен пазар заради отсъствието на митнически контрол по границата. Купуването на кола в Русия е много по-изгодно заради липсата на митнически такси. Потребителите в Казахстан имат полза от това, но казахският автомобилен бизнес страда сериозно от това.

Според Асоциацията на автомобилния бизнес в централноазиатската държава продажбата на коли в страната е намаляла с 40 на сто спрямо януари м. г. А Националната камара на предприемачите изготвя нова регулация, според която само дистрибутори със специален лиценз ще имат право да внасят коли.

Оплакват се и производителите на пилешко месо. Те твърдят, че около 10 хил. тона месо остава в складовете, защото не могат да се конкурират с ниските цени, които предлагат руските производители. Националната камара на предприемачите е изготвила списък с около 30 продукта, за които настоява да има импортни ограничения. През март вносът на нефтени продукти от Русия временно беше забранен.

Владимир Осаковски, главен икономист за Русия в банката "Мерил линч" смята, че съществуващият проблем може да се разреши, ако Астана обезцени валутата си. Според него сегашната стойност на тенгето е много висока и трябва да се коригира, тъй като цената на главния продукт, който Казахстан изнася - нефта - намаля значително, което се отрази на стойността на валутите в съседните държави, в това число и на Русия. Валутата на Казахстан, смята Осаковски, трябва да бъде обезценена с 30%. "В резултат напливът на стоки от Русия ще намалее и няма да има нужда от административни рестрикции на руския внос", твърди той.

Според предприемачите в Казахстан обаче разликата в стойността на валутите е само част от проблема. Евразийският икономически съюз създава нечестно състезание, защото предприемачите в държавите членки не са в равни позиции, смятат в Казахстан.

Оттам напомнят, че правителството на Беларус субсидира 18 на сто от цените в производството на пилешко, в Русия - 6,4%, а в Казастан само 4,8%. "Освен това ние внасяме храна, лекарства, съоръжения. Русия има всичко това", казва Осаковски.

"В състезанието за измислени предимства на Евразийския икономически съюз Казастан може да загуби вътрешния си пазар", опасяват се местните производители.

Кой е следващият

Икономическите проблеми са част от картината. Но големият въпрос е "Кой е следващият". Темата за наследника не е от приятните за Назарбаев и той всячески се опитва да я избегне. По наложена в централноазиатските страни традиция той остава несменяем на поста си вече четвърт век. От старите лидери компания му прави Ислам Каримов в Узбекистан, чието преизбиране също е гарантирано обикновено с внушителен резултат. Рецептата за политическото дълголетие включва различни "трикове" - референдуми, промени във времето на провеждане на избори според по-добрата конюнктура, липса на опозиция и авторитарно управление, промени в конституцията, които да осигуряват нови и нови мандата, изборни измами и т. н. Официалната титла на Назарбаев е елбаши, т. е. водач на нацията. Той е наричан исторически гигант, философ-управник, мъж, чието сърце е отворено за любовта на всичките 8 млн. жени в страната.

Въпросът за дълголетието сериозно вълнува Назарбаев, който през 2010 г. даже поръча на местни учени да създадат елексир, който удължава човешкия живот. Засега кой знае какви резултати уви липсват. Водачът на нацията се радва на добро здраве за своите 74 години, но след пет години ще е вече на 79 г. Никой обаче не смее на глас да обсъжда кой ще го наследи на президентския пост в богатата на нефт, но не особено демократична държава.

Възможностите за династично наследяване, което включваше една от трите дъщери на Назарбаев, вече  се изпариха. Рахат Алиев, който беше женен за най-голямата дъщеря на Назарбаев Дарига и който беше преди време един от най-силните хора в държавата, изпадна в немилост, когато бракът му се разпадна. Отначало той беше изпратен като посланик в Австрия, но след това дипломатическият му имунитет беше отнет и беше арестуван. Той се самоуби в австрийски затвор в началото на годината, австрийският му адвокат обаче е убеден, че е бил убит.

Така или иначе в момента няма харизматични политици, които да са популярни в страната, всички властимащи трябва да се свиват в сянката на Назарбаев, чийто лик грее отвсякъде. "Преди години чуждите инвеститори питаха за данъци, такси и въпроси от законодателството. Сега единственият им въпрос е кой е следващият", казва пред "Гардиън" Досим Сатпаиев, който е консултант по рискови инвестиции. Липсата на яснота изнервя чуждите инвеститори. Създава и предпоставки за бъдеща нестабилност в държавата.