Прокуратурата е образувала проверка срещу директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов по сигнал, свързан с конкурс за ръководна длъжност в администрацията, съобщава "Преса".

Според изданието от КТ "Подкрепа" са го уличили в манипулация на професионалния тест за конкурса за началник на "Човешки ресурси", така че да бъде спечелен от конкретно лице - Елена Кирилова-Шчербакова, която заемаше този пост в първия "мандат" на Танов начело на митниците.

При първото провеждане на конкурса през януари 2015 г. всички кандидати са били отстранени. По заповед на Танов е била назначена нова дата за изпита. Според синдикатите новата процедура се е провела при същите условия и със същата изпитна комисия, но тестът бил в пъти по-лесен. До последната процедура са били допуснати трима кандидати, единият от които Кирилова-Шчербакова. В последствие тя печели.

Днес пък Танов стартира акция по масова чистка на митничари от "Капитан Андреево" като лично връчва заповедите за напускане на част от тях на място. По информация на БНР до момента уволнените са 25 души. 

Акцията идва малко след като премиерът Бойко Борисов анонсира затягане на митническия контрол и поиска над 1,5 млрд. лв. повече приходи от това перо.