Факт: от началото на годината петролът е поскъпнал с 25%. А както знаем, цените на горивата са пряко свързани с две неща - потрола и щатския долар, в който се определят котировките му. Какво става с долара? Зелените пари са повишили цената си с около 10% спрямо лева.

Като теглим чертата, излиза, че измерен през нашите пари, петролът е поскъпнал с около 28% от началото на тази година.

А каква е ситуацията с горивата за това време? В началото на годината литър бензин А-95 е струвал 2,21 лв., дизелът е бил 2,12 лв., а пропан-бутанът - точно 1 лев. 4 месеца по-късно горивата струват съответно 2,23 лв., 2,30 лв. и 0,98 лева. Както се вижда, най-голямото повишение на цената има при "нафтата" - с 18 ст. (8,5%).

Равносметката:

Бензинът е поскъпнал с 3 ст. (около 1%), а пропан-бутанът е поевтинял с 2 ст. (2%).

През последния месец горивата по българските бензиностанции плавно поскъпват, като движението на цените е свързано и с повишението на котировките на петрола на международните пазари.

От началото на април бензинът А-95 е повишил цената си с 4 стотинки. Същото поскъпване се наблюдава и при дизеловото гориво. За периода пропан-бутанът е поевтинял с 1 стотинка - от 0,99 лв. до 0,98 лв. за литър.

В понеделник цената на петрола достигна най-високото си ниво от началото на годината. Определящият европейските цени сорт Брент се търгуваше за $65,23 за барел (159 л), а американският петрол струваше $57,01.

Днес двете позиции поевтиняват, като брентът се котира за $64,35, а американският петрол струва $56,50.

Ами сега?

През последната година станахме свидетели на невероятни амплитуди в цените на горивата - от 2,60-2,70 лв. за литър през юли миналото лято, до под 2 лв. в началото на този февруари. Какво ще стане от тук нататък? Трудно е да се прогнозира, но е ясно, че ако петролът продължи да поскъпва, същото ще се случи и с горивата. Както и обратното.

Крайните цени по бензиностанциите не отразяват моментните промени на котировките, а с известно забавяне повтарят тенденцията им. Но лятото, сезонът на отпуските, приближава, а това е времето, когато горивата неизбежно поскъпват.