Азербайджан отличи българския президент Росен Плевнелиев с международната награда "Низами Ганджеви" като чуждестранен политически лидер на годината. Той получи отличието си на специална церемония в Баку, съобщи прессекретариатът на "Дондуков" 2.

Наградата е основана от международния център „Низами Ганджеви“. Организацията поощрява политическото лидерство за по-мирен свят, връчва се за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантността и уважение към световното културно многообразие. Тя, заедно със Световния форум на лидерите - Мадридския клуб, организира тази година Третия глобален форум.

Президентът Плевнелиев в компанията на домакина си Илхам Алиев, бившите държавни глави на Латвия Вайра Вике-Фрайберга и на Турция Абдуллах Гюл и др.

Призът Плевнелиев получи от Вайра Вике-Фрайберга - президент на Латвия (1999 – 2007 г.) и д-р Исмаил Серагельдин - директор на Bibliotheca Alexandrina. По време на церемонията българският президент беше "определен като изтъкнат европеец".

Низами Ганджави е прочут персийски поет и философ от от 12-и век, обществен реформатор. Сред носителите на отличието  са били 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън, Хенри Кисинджър - държавен секретар на САЩ (1973-1977 г.), Маргарет Тачър – министър-председател на Великобритания (1979-1990 г.), йорданската кралица Нур.

"Политиката на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияние и периферия между тях предизвиква съществуването на замразени конфликти. Да си затваряме очите за тази заплаха не е устойчиво политическо решение", обяви Плевнелиев по време на форума.

В световната среща има представители на над 60 държави, откри го президентът на Азербайджан Илхам Алиев. В Баку има 40 настоящи и бивши държавни ръководители от цял свят и 200 правителствени представители, участници има и от различни международни организации. Глобалният форум тази година е посветен на „Изграждането на доверие в новосформиращия се световен ред“. 

Според Плевнелиев кризите в света са достигнали рекорден брой. Това изисква неотложни действия. „Не можем да си позволим да бъдем пасивни“, посочи президентът и уточни, че когато не се предприемат действия се навлиза в „опасна сива зона на нелегитимност и нестабилност“. „Безразличието не е алтернатива днес“, категоричен беше президентът Плевнелиев.

"Никой нация не може да се справи сама, независимо от размера на икономиката и военната си мощ", каза още президентът.

"Източна Украйна може да се превърне в зона на поредния замразен конфликт. „Ако  наистина ни е грижа за хората и за правото им да живеят в мир и благополучие, е необходимо да се противопоставим на грешната и опасна стратегия региони, държави и народи да бъдат държани нестабилни и зависими от интересите на една или друга велика сила, решила, че те попадат в периферията й“, твърди Плевнелиев. 

Украинската криза е довела до нов нова фаза на „студен мир“ в Европа, обясни българският президент. „Мир, защото никой не иска война и никой не иска да се връщаме обратно във времето на Студената война. Но мирът е студен, тъй като Русия и Западът, за съжаление, днес се противопоставят един на друг, докато Европейският съюз се опитва да остане единен за налагането на санкции“, обясни президентът Плевнелиев. „ЕС е уникален проект за мир, в който водените от консенсус политики правят всяка една страна еднакво важна“, добави президентът и апелира за търсене на съгласие в глобален план. „Надяваме се на световната сцена да видим глобални интереси, които отразяват водещите принципи и ценности на световния ред, а не ги разрушават“, добави той.

Плевнелиев говори и за надигащата се вълна на национализъм в Европа. „Днес повече от всякога ни е необходим модерен патриотизъм, а не национализъм“, заключи той.

Президентът в изказването си направи и преглед на всички световни проблеми -  климатичните промени, миграция, тероризъм, заплахи за сигурността  като предизвикателства пред световния ред.

Плевнелиев на среща с президента на Азърбейджан Илхам Алиев.

Плевнелиев имаше среща и на четири очи с домакина си Илхам Алиев, който преди около месец беше в България точно когато бившият вътрешен министър Веселин Вучков подаде оставка.