След Крим и Приднестровието в Молдова поиска да стане част от Руската федерация, пише днес в. "Ведомости". Върховният съвет на автономната република е поискал от Държавната дума да я присъедини към Русия, след като бе приет закон за улеснено присъединяване на нови територии, известен като закона "Крим".

Приднестровската молдавска република обяви своята независимост през 1990 г., но нито една страна от ООН не я признава. За всички останали държави Приднестровието е част от република Молдова. Властите много пъти са молили Кремъл да ги анексира, а през 2006 г. бе проведен и референдум - 97,2% поискаха да са с Москва. Населението там е основно руско, което е поредната прилика със ситуацията в Крим.

На фона на тази новина рано този сутрин президентът на Руската федерация Владимир Путин информира парламента за искането на Крим да се присъедини към Москва. Това е формално изискване, за да може процедурата по анексиране на полуострова да приключи. Очаква се въпросът да бъде разгледан на заседание в петък.

По-късно днес Владимир Путин ще направи специално изявление пред Федералното събрание на Русия. Очаква се след това да бъде подписано и споразумение за "присъединяване към Руската федерация". 

В неделя в Крим бе проведен референдум за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия. 97% от участниците отговориха положително. Вчера Путин подписа указ, с който признава Крим за независима държава.

Ето и пълния текст на документа:

"1. Отчитайки волята на народите в Крим, изразена на референдума, състоял се на 16 март 2014 г., признаваме Република Крим, в която град Севастопол има особен статут, като суверенна и независима държава.

2. Указът влиза в сила от деня на неговото подписване".

Също вчера Върховният съвет на Крим отправи предложение към Москва "да приеме Република Крим в състава на Руската федерация като нов субект със статут на република".

Европейският съюз и САЩ не признават нито референдума, нито независимостта на Крим.

Западът наложи санкции на 21 висши функционери от Украйна и Русия - замразени са банковите им сметки, забранено им е да пътуват. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ