За имигрантите, бягащи от ятагани, за уволнените масово митничари и за поисканите оставки на шестима министри. През всички тези теми успя да мине днес премиерът след официалното откриване на новосъздаденото предприятие за преработка на зеленчуци в село Долна Диканя.

От думите му стана ясно, че настоява бежанците да си "стоят на континентите", където да бъдат изградени приемни центрове, че всеки, който му пречи на събираемостта на приходите ще бъде уволнен и че уволненията ще подминат "Дондуков" 1.

Ето какво каза Борисов за бежанската вълна, която бе повод и за извънредна среща на европейските лидери миналата седмица, цитиран от агенция "Фокус":

"Моята позиция в Европейския съвет беше за изграждане на бежански центрове в трети страни - да си стоят на континентите, от които са, но при човешки условия. Ако зад нас има ятагани, и ние ще бягаме, накъдето ни видят очите. С тези хора трябва да се отнасяме човешки, но за да не се създаде демографски проблем и да не се настройва Европа, а и Америка срещу тях, най-добре да се изградят такива центрове. Всички ние да дадем пари, за да си останат там. Това би трябвало да е крайната цел на помощта, която оказваме".

За масовите уволнения на Свиленградската митница, които лично на място прави шефът на ресорната агенция Ваньо Танов Борисов посочи, цитиран от БНР:

"Сигурно има защо? Гоним 1 милиард и 500-600 милиона (лева повече приходи, б.р.). Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава!" 

По повод министерските оставки пък отсече:

"Не се налагат промени в правителството, коментира премиерът. Нямам критики към работата на министъра на отбраната". 

Припомняме, че на конгреса на партньора в управлението АБВ миналата неделя носият стар лидер на партията поиска освобождаването на петима министри: на енергетиката - Теменужка Петкова, на икономиката - Божидар Лукарски, на външните работи - Даниел Митов, на образованието - Тодор Танев и на отбраната Николай Ненчев.

Граждани пък поискаха от министерския пост да бъде освободен титулярът на културното ведомство Вежди Рашидов, заради скандала с "кукузелите".