По време на официалното посещение на президента Росен Плевнелиев във Великобритания той ще се срещне с две от най-популярните жени в света - кралица Елизабет Втора и авторката на Хари Потър Джоан К. Ролингс. Днес, през втория ден от визитата си в Лондон, държавният глава отива на посещение в Бъкингамския дворец, където трябва особено да внимава да не наруши строгия протокол.

Плевнелиев е вторият български президент след Петър Стоянов през 2001 г., който получава аудиенция от кралицата. Георги Първанов беше на посещение в Лондон през 2006 г., но визитата беше обявена като работна и включваше срещи с тогавашния британски премиер Тони Блеър. 

Според програмата Негово Кралско Височество принц Едуард ще приветства президента в Бъкингамския дворец преди срещата с кралицата. Плевнелиев отново ще поднови българската покана за визита на Елизабет Втора в страната ни. Досега 87-годишната кралица не е била в България. 

По-късно през деня Плевнелиев ще проведе разговори с британския външен министър Уилям Хейг. Първият дипломат на Великобритания ще домакинства прием за изтъкнати българи в Обединеното кралство и британски граждани, които имат връзки със страната ни. Сред поканените е и майката на Пламен Петков, който посмъртно беше награден с Орден за храброст от кралица Елизабет Втора.  

В програмата има включен и Българо-британски бизнес форум, където държавният глава ще произнесе слово. На форума ще се изкаже и външния ни министър Кристиан Вигенин. Над 30 предствители на българския бизнес придружават президента в британската столица.

В четвъртък държавният глава ще се види и с друга известна британка - авторката на поредицата за Хари Потър. Джоан К. Роулингс обаче е включена в програмата на визитата като учредител на фондация "Лумос", благотворителна организация, която се занимава с деинституционализацията на деца в неравностойно положение.

Плевнелиев ще изнесе и лекция в Кралския институт за международни отношения "Чатъм хаус". Темата е европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Ютоизточна Европа. 

Предвидени са разговори на държавния глава и със заместник министър-председателя на Обединеното кралство Ник Клег, с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън и с министъра по въпросите на децата Едуард Тимпсън.

Във вторник,в първия ден от визитата си в Лондон, след срещата си с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти, Плевнелиев обяви, че финансовата институция предвижда увеличение на средствата, отпускани за България през следващата година. Той не уточни за какви суми става въпрос. Към днешна дата ЕБВР инвестира у нас между 200 и 250 млн. евро годишно, припомнят от "Дондуков"2.

През първия ден президентът се видя и с българската общност в Лондон, уточняват от прессекретариата му. Той отново обяви, че не се отказва референдума да се проведе заедно с евровота. По думите му "отлагането на референдума би било непочтено". Не пропусна да похвали и българите в чужбина. даде и примери.

"Българите се интегрират много по-добре от много други чуждестранни и местни общности", смята той. За пример Плевнелиев посочи Германия, където има около 125 хиляди българи. Сред тях безработицата била 7,2 на сто, сред германците е 7,7%, а сред другите чуждестранни общности - 14,4 на сто. Това, според президента, означава, че българите се справят и се интегрират много по-добре дори от местната общност,  защото са "трудолюбиви, посветени, дисциплинирани и добре образовани".