Компютърът на изчезналия боинг е бил подменен, разкрива нов доклад на щатските спецслужби, цитиран от вестник "Ню Йорк таймс" и списание "Тайм".

"Преди да направи обратния завой, централният компютър на машината е бил сменен или в него е вкаран нов софтуер", твърдят експерти.

Това предполага, че в отвличането участват спецове по системите за управление на полетите, коментират разследващите. И след това е било лесно да се скрият следите от радарите и да се поеме към неизвестна посока.

"Самолетът е сменил утвърдения летателен план след намеса в компютъра в пилотската кабина. И така вече ръчно са манипулирани всички данни", заявява официално лице от следствието, пожелало анонимност.

Обикновено пътническите самолети летят посредством система, която има петкодова защита. По принцип ръчно могат да се въведат нови данни в системата. Те се вкарват от пилота, след като той е получил разрешение от наземните служби. Това се случва, когато по някакви причини следва да се изменят основният курс и летателният план. 

В случая не е искано никакво разрешение от органите на земята, които водят машината. "Някой на борда е вкарал различни чипове, с които да се промени курса, това е сигурно", твърдят експерти. Не се знае обаче дали това е станало по време на полета или още на земята компютърът е бил "преструктуриран".

Както е известно боингът изчезна от радарите на 8 март по време на полет от Куала Лумпур до Пекин. Оттогава няма никакви следи от него. Десетки кораби от 40 държави, както и самолети участват в издирвателните мисии.

Днес обаче американски боен кораб прекрати спасителните операции и обяви, че те са безсмислени, защото площта за търсене на останки е огромна. Капитанът на морския съд заяви, че е много по-разумно издирването да продължи от космоса и от самолети. Той добави, че в района има над 600 летища, и на което и да е от тях, самолетът би могъл да кацне.