След като в рамките на седмица парламентът издигна, изслуша и одобри 24 номинации за състава на ЦИК, в дневния му ред влезе и избирането на ръководното тяло. 

Очаква се днес депутатите да гласуват за председател, двама негови заместници и секретар на постоянно действащия орган. Де факто най-силните лица в ЦИК са председателят и секретарят, без чиито подписи решенията на комисията не се считат за легитимни. 

Без изненади от БСП издигнаха за шефския пост Ивилина Алексиева - председател на Института за модерна политика на бившия царски депутат Борислав Цеков.
От ГЕРБ настояват председателското място в ЦИК да е тяхно, като първа политическа сила на последния вот за Народно събрание и респективно с най-много вкарани депутати. Затова те издигнаха своя кандидатура за поста - на бившия конституционен съдия Мария Златарева. 

Очаква се обаче Алексиева да спечели битката, тъй като в настоящият парламент парламентарните групи действат на принципа "всички срещу ГЕРБ". 
Според негласно споразумение пък секретарското място отива при ДПС.  Така за бившите управляващи и за "Атака" остават двете позиции на заместник-председателите.