Премиерът Пламен Орешарски обяви, че се надява да не се стигне до отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества в страната. 

"Надявам се, че трите дружества ще изпълняват своите задължения и дейност в съответствие със закона и регулацията в България", каза министър-председателят във Видин, където днес се проведе изнесено правителствено заседание.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. Решението беше взето днес на закрито заседание на комисията.

Регулаторът даде срок от 7 дни, в който ЕРП-тата да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Към момента по информация от НЕК задълженията на трите дружества са нараснали до 347,6 млн. лв.

В коментар на решението на ДКЕВР от ЕВН заявиха, че продължават да вярва в правотата и законосъобразността на своите действия и че приемат стартирането на процедурата като възможност да демонстрират недостатъците в енергийната система. Ще продължим отговорно да изпълняваме всички свои задължения към доставчици и клиенти, казаха от ЕВН. От ЧЕЗ отказаха коментар на решението на ДКЕВР.