Турция се разгневи на решението на българския парламент да признае масовото изтребление на арменци в Османската империя в периода 1915-1917 г.

Това става ясно от декларация с дата 25 април, публикувана в интернет страницата на външното министерство в Анкара.

Ето пълния текст:

"Приетото на 24 април от българския парламент решение във връзка със събитията през 1915 г., инициирано от ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия „Атака”, която също така е и против евроатлантическите ценности, показва враждебно отношение към Турция. Турция отхвърля тази клевета по отношение на нейната история.

Парламентът на нашия съсед България, за съжаление, беше взет за заложник от екстремистки елементи в него, като се пренебрегват хуманитарните и конкретни инициативи, които Турция е предприела по този исторически въпрос.

Без съмнение това решение ще се отрази негативно на турско-българските отношения. Тези виждания бяха също така изразени на българския посланик в Анкара, който беше поканен в министерството днес."

Заради решението на парламента по всяка вероятност у нас няма да се осъществи и отлаганата недевнъж визита на турския премиер Давутоглу. За това предупредиха след гласуването източници на Клуб Z, запознати с делата на Анкара.

Те предположгиха, че Турция ще привика посланика ни, както и стана.