Американски боен кораб тръгна по спешност към Персийския залив, след като Иран обстрелва и превзе товарен съд на асоциирана със САЩ държава, предаде Ройтерс.

Силите за сигурност на Ислямската република се качиха днес на борда на товарния кораб "Мерск Тигрис", плаващ под флага на тихоокеанската държава Маршалови острови. Преди това ирански патрулни кораби обстрелваха съда и принудиха капитана да го отклони в териториалните води на страната. Корабът подаде сигнал за бедствие от Ормузкия проток, разделящ Персийския залив от Арабско море.

Официални източници в Техеран заявиха, че не става дума за военна акция, а за "граждански въпрос". Според тях "Мерск Тигрис", плаващ от Саудитска Арабия за Обединените арабски емирства, е задържан по заповед на съд в Ислямската република. Оттам обаче не дадоха повече подробности.

Пентагонът описа инцидента като провокация. Това се случва в момент, в който САЩ и още пет световни сили се опитват да сключат споразумение за ядрената програма на Иран. Режимът на аятоласите трябва да намали значително броя на ядрените центрофуги и да приема по всяко време международни инспекции.

Първоначално бе съобщено, че превзетият от иранците кораб е американски. По-късно, след като стана ясна няговата принадлежност, се разбра, че на борбда му имало 24-членен екипаж. Моряците били от Европа и Азия. Нито един от тях не бил от САЩ.

Веднага след новината за превземането на кораба САЩ пратиха разрушителя "Фарагът" към Персийския залив. Преди инцидента той се намирал на стотина километра от Ормузкия проток.

Иран неведнъж е заплашвал да блокира този проток в знак на протест срещу санкциите срещу него, наложени заради ядрената му програма. По този воден път дневно минават по 17 милиона барела петрол. Това прави 30 на сто от всекидневния превоз на "черно злато" по море.