Външно министерство до този момент не разполага с официално потвърждение на информацията, че на борда на задържания от Иран кораб "Мерск Тигрис" има български моряци. Това заяви за Клуб Z говорителят на МВнР Бетина Жотева. Министерството проверява по свои канал информацията. До тоз момент единственят източник е иранската агенция.

Вчера силите за сигурност на Иран се качиха на борда на товарния кораб "Мерск Тигрис", плаващ под флага на тихоокеанската държава Маршалови острови. Преди това ирански патрулни кораби обстрелваха съда и принудиха капитана да го отклони в териториалните води на страната. Корабът подаде сигнал за бедствие от Ормузкия проток, разделящ Персийския залив от Арабско море.

Официални източници в Техеран заявиха, че не става дума за военна акция, а за "граждански въпрос". Според тях "Мерск Тигрис", плаващ от Саудитска Арабия за Обединените арабски емирства, е задържан по заповед на съд в Ислямската република. Оттам обаче не дадоха повече подробности.

Пентагонът описа инцидента като провокация. Това се случва в момент, в който САЩ и още пет световни сили се опитват да сключат споразумение за ядрената програма на Иран.