Депутат за един милион лева се разхожда из кулоарите на българския парламент.

Толкова струва на данъкоплатеца Мартин Иванов - Данона, единственият представител на партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) в Народното събрание. 

Защо милион? Защото малко над 1 млн. лв. държавна субсидия ще получи ББЦ на Бареков за този народен представител.

Както Клуб Z писа, покрай решението на Сметната палата да глоби формацията на Бареков заради непълни данни в частта от декларацията с дарителите й, изскочи и казусът с държавната субсидия, която ББЦ и новосформираният от нея политически съюз "Български демократичен център" (БДЦ) трябва да получат.

Докато Бареков и формациите в БДЦ бяха под една шапка, т. е. преди БДЦ да се еманципира и да се отцепи от коалицията "България без цензура", е било подписано споразумение на какъв принцип да бъде разпределена между тях държавната субсидия от малко над 2 млн. лв. на година.

Според него едноименната партия на Бареков получава 50% от парите, ЛИДЕР - 25 на сто, Земеделският народен съюз (ЗНС) 10%, Гергьовден също 10%. По 2 на сто се полагат на по-малките партньори Български демократичен съюз - Радикали (БДСР) и Съюз на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски. 1% отива при Партия на българските жени.

Въпросното споразумение все още е в сила, макар и ББЦ и БДЦ вече да не са заедно. Съдбата на субсидията им се очакваше да бъде решена от финансовия министър Владислав Горанов и той я е решил - разпределението по този документ остава същото и партията на Николай Бареков ще си получи тези 50% от двата милиона лева, научи Клуб Z от народни представители от "опозицията" на Бареков.

Така, при все, че само Данона остана 100% верен на евродепутата и бивш тв водещ, излиза, че този депутат ще дръпне за лидера си половината субсидия, или 1 млн. лв. 

Иначе днес Сметната палата ще излезе с решение с колко да глоби ББЦ за некоректно подадения списък с дарители. Имаше вариант и за отнемане на цялата субсидия, но това било малко вероятно да се случи и Бареков щял да се размине само с финансовата санкция, коментираха от одитния орган.