Премиерът Бойко Борисов увеличи сериозно скоростта на движение на столичното метро в обръщение по време на откриването на супермодерна компютърна лаборатория на американската технологична компания "Хюлет-Пакард" в "Бизнес парк София".

На 8 май ви каня на откриването на метрото, така че над 60 000 души на ден да могат за едно левче, за 7 минути от центъра, или за 17 от Обеля, да идват на работа тук. По-големи удобства от това не може да ви създадеме, обърна се премиерът кам гостите на събитието.

В момента метрото взима разстоянието от центъра до станция "Младост 1", след която има още 3 спирки до бизнеспарка, за повече от 10 минути.

Изграждането на компютърната лаборатория на "Хюлет-Пакард", чийто център за отдалечени услуги е най-голямата IT компания в България, започна преди 2 години, като в нея са инвестирани над 10 млн. лева. В нея ще могат да се симулират технологични и бизнес процеси, като тя ще е достъпна за ползване и от българските университети и професионални гимназии.

С една дума, само за "Хюлет Пакард" са се върнали около 1500 специалисти. Общо в бизнеспарка са над 4000. Това са производства с най-добавена стойност, най-високи заплати и най-престижни професия за младите хора. Връщането на българите от чужбина ще стане по този начин - стабилна държава, и най-вече, създаване на климат и инфраструктура, която да им помогне, обясни Борисов.

Какво е направила държавата към днешна дата, за да имаме право да сме тук? Най-ниските данъци в ЕС, подчерта премиерът.

Той поздрави американската компания, че е избрала България за инвестицията си, като се върна назад във времето:

Преди 10-на година на това място бяха поля. Тогава, като се срещнах с бизнеспарка им обещах да им построя Южната дъга. Факт. Дошли сте сигурно по нея. "Александър Малинов" сте го видяли как стана. На 8 май откриваме метрото до бизнеспарка. Повечо от това държавата не е и нужно да прави. Така, че поздравявам и американското правителство, и съответно, ръководството на "Хюлет-Пакард", че избра възможно най-доброто, което има като място за инвестиции в Европа. Българските специалисти в сферата на IT технологиите са ненадминати.