Саудитският крал Салман извърши днес изненадващи размествания в управляващата династия Ал Сауд и смени престолонаследника си, предаде Ройтерс.

Монархът назначи за свой наследник сина си, вътрешния министър Мохамед бин Найеф. Кралят удовлетворил молбата на полубрат си, принц Мукрин бин Абдул Азиз ал Сауд, да бъде освободен от постовете на престолонаследник и първи заместник министър-председател.

Мохамед бин Найеф е новият престолонаследник.

Новият наследник на трона в Рияд е на 56 г. Мохамед бин Найеф е смятан за близък съюзник на САЩ и за "истинско страшилище" за ислямистите, изтъква Ройтерс. През 2009 г. той оцеля по чудо при атентат, организиран от "Ал Кайда". Тогава принцът оглавяваше службите за сигурност на Саудитска Арабия. Към него се приближи ислямист, който заяви, че се предава доброволно, след което се самовзриви. 

Докато Мохамед бин Найеф оглавяваше МВР, правителството в Рияд продължи твърдата си линия срещу дисидентите. Редица активисти бяха арестувани по различни обвинения, включващи дори разговори с чужди медии.

Новият престолонаследник е завършил в САЩ политически науки през 1981 г. Той обича холивудските екшъни и оръжията. Мохамед бин Найеф построи полигон в пределите на палата си. Смятан е за консервативен, а приятели твърдят, че кабинетът му е пълен с ултраконсервативни чиновници.

Същевременно бе назначен и заместник-престолнаследник. Това е военният министър принц Мохамед бин Салман - също син на кралбя. Твърди се, че той е 30-годишен, макар възрастта му да не е спомената в неговата автобиография.

Принцът запазва поста си на министър на отбраната и на председател на Съвета по икономическите въпроси и въпросите на икономическото развитие.

Освен това, крал Салман смени и външния си министър. На мястото на принц Сауд ал Фейсал бе назначен посланикът на страната в САЩ Адел ал Джубейр.

Промените засегнаха дори петролния сектор, който е от ключово значение за страната. Саудитска Арабия е най-големият в света износител на "черно злато" и на практика от нея зависи неговата стойност. Напоследък петролът поевтинява, което сериозно удари Русия.

Изпълнителният директор на държавната петролна компания "Арамко" Халид ал Фалих бе назначен за неин президент. Крачката е смятана за сериозно издигане.

С направените промени цялата власт в Саудитска Арабия вече е съсредоточена в ръцете на краля и новия престолонаследник, отбелязва Ройтерс. Двамата вече ще решават всички въпроси, свързани с икономиката и сигурността. От месец насам Саудитска Арабия води военни действия в Йемен срещу шиитите хути, подкрепяни от Иран. Кампанията е инициирана от крал Салман и новия му наследник принц Мохамед бин Найеф.

Вчера пък властите в Рияд арестуваха 93-ма души, свързани с различни терористични организации, сред които "Ислямска държава" (ИД).