Непалските спасители откриха живо момче, прекарало пет дни затрупано под отломките на разрушена сграда в столицата Катманду предаде АФП.

То е на 15-годишна възраст и се казва Пемба Таманг. Спасителите успяха да го извадят след няколкочасови усилия от тоновете отломки.

Вчера изпод развалините бе спасен мъж, прекарал 80 часа под тях и пил от собствената си урина, за да оцелее, както и 4-месечно бебе.

Според спасителите надеждите да бъдат открити още живи хора под отломките избледняват с всеки изминал час.

5489 души са вече официално обявените жертви от опустошителния трус в Непал. Най-малко 100 са убитите от земетресението в съседните Индия и Китай.

1,7 милиона деца в Непал са засегнати от земетресението, сочат данни на УНИЦЕФ - детският фонд на ООН. Те се намират в най-опустошените от труса региони и се нуждаят от най-спешна хуманитарна помощ. 

Властите помолиха да не пристигат повече чуждестранни спасителни екипи, защото те са вече достатъчно в страната, заяви представител на ООН.

Летището в Катманду, разполагащо само с една писта, трудно се справя с големия брой самолети, транспортиращи помощи и експерти от чужбина. Самолет със спешна хуманитарна помощ, изпратен от Франция завчера, остава блокиран в Абу Даби, понеже няма разрешение за кацане в непалската столица.