ПЕТЪР ТОМОВ

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Мощните радари на Северноамериканската система за противоракетна защита (NORAD) безотлъчно следят излезлият от контрол руски товарен  космичеки кораб „Прогрес-М 27“, който се очаква да влезе в атмосферата около 20:30 ч,. българско време на 9 май т.г  Апаратът, който има стартово тегло от 7 тона, е натоварен с 1,7 тона храна, вода, гориво и други провизии за Международната орбитална станция, с която трябваше да се скачи в сряда. „Прогрес“ е в центъра на вниманието и на специалната станция на ВВС на САЩ в базата Ванденбърг, Калифорния, откъдето следят околоземното пространство за заплахи от Космоса.

Обикновено безпилотните товарни кораби влизат в атмосферата над южните райони на Тихия океан.  При нормални обстоятелства апаратът бива разкачен с команда от Земята на съставните си  елементи, преобладаващата част от които изгарят от високата температура на сблъсъка с въздушната обвивка на нашата планета. Остатъци от по-големите части на космическия камион падат на Земята и затова за негов гроб са избрани безлюдните райони на Южния Пасифик на стотици километри от Чили и Аржентина. В случая обаче става дума за излязъл от контрол грамаден обект, който освен всичко носи на борда си 1,5 тона  силно отровно ракетно гориво хидразин. 

Траекторията на „Прогрес -М 27“ в една от точките си минава над Северната част част на САЩ и Канада. 

„В момента от центъра можем само да потвърдим, че корабът се върти на 360 градуса всеки 5 секунди“, заявил за „Лос Анджелис таймс“ представител на базата  във Ванденбърг.  

Представител на Пентагона посочил за „Уошингтън фрий бийкън“, че командващите въоръжените сили на САЩ осъзнават потенциалната заплаха, която безконтролният апарат представлява за територията на страната. Засега обаче още не е обсъждана възможността корабът да бъде унищожен преди да навлезе в атмосферата на Земята. Евентуална заплаха представляват 44 обекта, които се движат край космическия камион. Предполага се, че тоава са парчета от последната степен на ракетата носител.  Представител на ВВС заяви, че засега не се знае дали всички тези отломки са от нея или от самия аварирал апарат. 

В Москва шефът на центъра за контрол на космическите полети Игор Комаров заяви пред журналисти, че „Прогрес- М27“, който бе изстрелян от „Байконур“ във вторник, е излязъл от контрол и няма да се скачи с Международната орбитална станция. Апаратът е аварирал по неизвестни причини, след като е достигнал  програмираната си орбита.  Мисията на товарния кораб струва 51 милиона долара. 

Според руския космонавт Владимир Соловьов, който е на борда на станцията, орбитата на „Прогрес-М27“ показва, че „структурните елементи на кораба лесно ще изгорят в атмосферата и няма да достигнат земната повърхност“, предаде Ройтерс.

През 2008 г в САЩ бе вдигната космическа тревога заради спътника USA-193, който престана да функционира нормални и орбитата му започна да се снижава. Сателитът носеше три пъти по-малко гориво от руския товарен кораб. Въпреки това ВВС на САЩ реши да вземе предотвратителни мерки. Пентагонът набързо модифицира противоракетната система на носителя „Нейви Ес Ем-3“ . Антиракетата бе изстреляна на 21 февруари 2008 г. от борда на ракетен крайцер на ВМС на САЩ и унищожи опасният спътник, който препускаше със скорост от 30 хиляди км в час. Преди това през 2007 г. Китай извърши опит с антисателитно оръжие. Тогава стар космически апарат бе ударен в орбита и се пръсна на над 3000 парчета, които известно време представляваха заплаха за другите космически апарати.

„Ще продължим да следим ситуацията с руския товарен кораб. Нашата грижа е също да гарантираме сигурността на екипажа на Международната орбитална станция“, заяви генерал-лейтенант Джей Реймънд, командващ Обединените авиокосмически сили и 14-то звено на ВВС (частите на стратегическата авиация).

Всеки с достъп до Интернет може да следи полета на „Прогрес-М27“ на уебсайта:    http://www.satflare.com/track.asp?q=40619,40620#TOP