С прискърбие научих, че Георги Петканов е починал. Това написа в профила си във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов. 

"Винаги съм го уважавал, беше добър министър и човек. Бог да го прости!", добавя премиерът Борисов, който по времето на Mетканов беше главен секретар на МВР.

Професор Георги Петканов беше последователно министър на вътрешните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски  и министър на правосъдието при Сергей Станишев, а след това конституционен съдия.

Само преди дни пред последния брой на списание "Клуб Z" той коментира как вижда нужните промени в МВР.

"Не може да се говори за малка и голяма престъпност. Да вземем домовата престъпност например – на човек са му откраднали едно агне, има цели селища, където не са останали къщи необрани. За този човек, за потърпевшите това е най-голямата престъпност. Това говорене трябва да бъде изоставено. И трябват години усилия да се полагат", каза той тогава.

Георги Петканов е роден на 1 ноември 1947 г. Завършва право в Софийския университет. Работи като прокурор в Девин (1972–1974). След това е асистент в Юридическия факултет на СУ. От 1989 г. е доцент, а през 1996 г. става професор. От 1991 до 1995 г. е декан на Юридическия факултет, след това и заместник-ректор на СУ.

Поклон пред светлата му памет!