Не мога да давам никакви обещания. Казах, че Украйна е част от европейското семейство, макар че въпросът за нейното скорошно присъединяване не стои на дневен ред. Помолих ги също така да престанат да говорят за членство в НАТО. Украинските лидери изслушаха моето мнение, твърди шефът на Еврокомисията в интерю за в. "Монд", цитиран от БГНЕС. Ето още акценти от разговора.

Срещата с Порошенко и Яценюк

Някои страни говорят за проблемите на Украйна, но при това не са се отказват от подкрепата си за нея. Ние продължаваме да й оказваме помощ и неотдавна се договорихме да й отпуснем сумата от 1,8 милиарда евро. През тази година ще се постараем да й приведем два транша на обща стойност 1,2 милиарда.

Ние постоянно подчертаваме нуждата от провеждането на мащабни реформи в Украйна. Опасявах се от рязката реакция на лидерите в Киев, защото те биха могли да сметнат това за мъмрене, макар че всячески се стараех да им покажа, че това не е така. В действителност президентът Петро Порошенко и премиерът Арсений Яценюк ми бяха благодарни. Успях да ги убедя, че реформите са важни. Те вървят в правилната посока, но все пак аз критично им посочих, че се отлага приемането на редица решения. Те от своя страна споделиха с мен тревогите си по повод на Русия. Те смятат, че Москва подготвя широкомащабно настъпление. По тази причина те настояват за създаването на европейски миротворчески сили. Освен това те напират за трансатлантически връзки и биха желали САЩ да играят по-голяма роля.

За Путин и Русия

Дали все още си говоря с Путин? Когато разговарям с хората, не излизам с комюникета. Ние играем нашата игра в днешните сложни събития. Не хвърляме сянка върху другите. Да познавам отдавна Путин, но познавам също така отдавна и пресата. И това е една прекрасна причина, за да не ви отговарям.

Най-болезненият въпрос - Гърция

Както и преди ние се сблъскваме с много сериозен проблем и това е всичко, което мога да кажа.

Трагедията в Средиземно море

В списъка с настоящи кризи нямаме приоритети, но без съмнение проблемът с мигрантите в Средиземно море е най-острият от човешка гледна точка. Сполетелите ни катастрофи изискват незабавни действия. Не съм доволен от резултатите от неотдавнашната среща на върха. Обсъдихме три проекта. Преди всичко, това е трикратно увеличение на бюджета на мисията "Тритон", което макар и трудно все пак успяхме да постигнем. Настоявах ЕК да получи мандат, за да може да се заеме с решаването на проблема с легалната миграция. На държавите това не им се харесва, но ние ще се заемем, защото комисията е в правото си да приема инициатива, ако сметне това за правилно. Третата точка засягаше режима на квоти за разпределение на бежанци по целия Европейски съюз. Самото споменаване на такова предложение се стори прекалено опасно на някои мои колеги от Европейския съвет и аз съм разочарован. Но най-опасното е да не се опитваме да решим проблема.

Разочарованието

Членовете на Евросъвета не са дипломати, а политически лидери, които се сблъскват с общественото мнение. Понякога те нямат мнозинство в парламента и са принудени да действат по противоположен начин. В момента в Европа смятаме, че трябва да се направи повече за бежанците. През май ще публикуваме миграционната програма, която ще осигури широк подход и ще включва въпроса с легалната миграция.

Лондон и ЕС

Още през март заявих, че се нуждая от ясен контакт с Лондон. За съжаление британското правителство и преса за момента игнорират тази моя молба. Великобритания е тази, която трябва да предлага инициативи и предложения. Ние обективно, вежливо и приятелски ще ги обсъдим. Не желая Великобритания да напуска съюза, но няма да й позволя да налага въпроси, които не са одобрени от останалите членове. Предложенията на Лондон се отличават от това, което искат останалите европейци. При всички положение на този етап нямаме ясна представа от всички теми, които трябва да бъдат преразгледани. Затова е безсмислено да започваме обсъждането. В рамките на текущите договори са възможни промени, всичко ще зависи от исканията и позициите на другите държави-членки. Но със сигурност веднага мога да ви кажа, че напълно изключвам преразглеждането на свободата на движение.