Директорът на отдел "Престъпления с висока обществена опасност" към ГД "Национална полиция" Борислав Александров е дисцилинарно уволнен, съобщи пресцентъра на МВР. Това е станало със заповед на вътрешната министърка Румяна Бъчварова, след дисциплинарна проверка по анонимен сигнал.

Александров е разследване от времето на служебния министър Йордан Бакалов. Причината е в анонимен сигнал, че началникът е държал неправомерно секретни материали в служебната каза на кабинета си.

По заповед на Бакалов била създадена комисия от служители на „Вътрешна сигурност” и „Инспекторат” в МВР. Още в края наминалата година хора от двете дирекции изненадващо нахлули в кабинета му и отворили служебната каса на Александров. На обиска присъствали и началници от ръководството на несъществуващата вече ГД „Криминална полиция”, към която тогава работел шефът на отдел "Престъпления с висока обществена опасност”. Данните от сигнала се потвърдили.

Александров по принцип имало право да държи подобни документи при себе си. Но част от тях не са били описвани или завеждани под номер, а и са били ксерокопирани многократно. Директорът не е дал смислени обяснения за нарушенията.

Уволнението всъщност е очаквало Александров по-рано тази година, но той е излязъл в дългосрочен болничен.