Дали Tesla ще успее да промени света? Производителят на едноименния супер електромобил заяви намерение да навлезе в дома с продукта си Powerwall - масивна литиево-йонна батерия, с която можете да съхранявате електричество - независимо дали е излишния ток от соларните ви панели, или просто искате да се осигурите срещу внезапно спиране на тока. Но продуктът може да запали искрата на енергийна революция, пише в. "Вашингтон таймс".

Капацитетът на батериите е 7 и 10 киловатчаса, цената им съответно - $3000 и $3500. Пиковата им мощност е 3 киловата, а постоянната - 2 киловата. Цената не включва инсталацията, както и инверторът, необходим за трансформиране на правия ток в променлив и обратното.

За бизнеса компанията е подготвила и по-големи варианти, както и такива, които могат да се използват и от енергийните компании.

Пазарът на устройства за съхрняване на енергия е малък, като в САЩ той възлиза на едва $128 млн. Но дали името на Tesla ще добави модният фактор, необходим за неговото разрастване? Не без значение е, че батериите са с елегантен дизайн, като са оцветени в ярките металически цветове, с които са известни електробомилите на компанията.

"Все повече и повече играчи се присъединяват към устройствата за съхранение на енергия", казва шефът на компанията GTM Research Рави Мангани, който очаква през 2019 г. пазарът на домашните акумулатори да достигне $1,5 млрд. продажби.

Предимствата на Tesla са, че компанията строи в Невада мегафабрика за батерии, която може да смъкне надолу цените, като освет това си партнира и с инсталатора на соларни батерии Solar Sity. Председател на борда на директорите му е босът на Tesla Илон Мъск.

Какви са предимствата на домашната батерия? Основното е, че ще даде по-голямо разпространение на възобняемите енергийни източници сред бизнеса и домовете и по-голяма утилизация на зелената енергия в общия микс.

Освен друго, това ще помогне и за стабилизиране на енергийната мрежа, както и ще намали зависимостта на човечеството от изкопаемите енергийни източници, които все още държат най-големия дял в производствто на енергия.

Съхранението на енергия е един от най-големите проблеми за соларните и вятърните паркове. Но с помощта на батериите могат да се събират излишъците в системата, които след това да се използват при нужда. Батериите могат да направят и еднофамилните къщи енергийно независими. Те могат и да свалят сметката за ток - зареждате батерията през нощта, когато енергията е по-евтина, и я използвате през деня при по-високите цени на тока.

И все пак от разпространението на технологията сред потребителите зависи дали тя ще стане следващата индустриална революция или просто ще си остне поредният нишов продукт.