"Здравейте, аз съм Ема Хопкинс. За мен е чест да бъда новият британски посланик в България."

Така на чист и отличен български език новоназначеният посланик на Обединеното кралство започва обръщението си към страната ни. Тя пристигна у нас миналата седмица и предстои съвсем скоро да връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев.

"Със семейството ми се радваме, че България ще е нашият нов дом. Миналата седмица бях в Пловдив. Там практикувах моя български. Преди това учих езика в Лондон", казва Ема Хопкинс.

Тя е учила балканска история и споделя, че е идвала в региона и преди. Г-жа Хопкинс се хвали, че откакто е дошла у нас, е видяла исторически забележителности и е усетила гостоприемството на народа ни.

"Идвам в Бъгария с повече от 20-годишен опит в областта на върховенството на закона, европейското законодателство, вътрешните работи и международното право", изтъква дипломатката.

Тя е започнала кариерата си като адвокат. После е преминали в публичния сектор, защото искала да работи по теми, които са важни за нея, като например борбата с трафика на хора. Ръководила е кампания за спиране на сексуалното насилие във военни зони.

Великобритания и България имат близки отношения и са важни партньори в Европейския съюз и НАТО, отбелязва Ема Хопкинс. Лондон е партньор на София в областта на върховенството на закона и борбата с тероризма. Тя обещава да подкрепя усилията на страната ни за реформиране на съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията.

"Знам колко е важен принципът, че никой не е над закона", заявява г-жа Хопкинс.

Тя изтъква, че реформираната съдебна система ще помогне на бизнес средата. България може да предложи много на чуждите инвеститори. Пратеничката на кралицата ще работи за увеличаване на търговията между двете страни.

Ема Хопкинс допълва, че съпругът й Стивън и двете им дъщери Миа и Лара също се вълнуват и искат да опознаят българския народ. И двете учат български, като понякога Лара говори езика по-добре от майка си.

"Очаквам с нетърпение да се срещна с вас", завършва Хопкинс обръщението си.