Военноокръжна прокуратура – София е привлякла като обвиняема проф. Мирослава Кадурина–Илиева - ръководител на Катедра по дерматология, венерология и алергология на МБАЛ - София към ВМА –София и Началник на Клиника по дерматология и венерология. Това съобщават от държавното обвинение. Предавени са й материали за престъпление по служба - чл. 282 от НК.

Според прокурорите в период от почти 10 години - 29.11.2004 г. -10.09.2014 г. проф. Кадурина е превишила правата си, като е извършила служебни действия в нарушение на Закона за лечебните заведения и Правилника за устройството и дейността на Военномедицинска академия. Деянието е извършено с цел да набави имотна облага за себе си и за „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД, на което е мажоритарен собственик.

В качеството си на длъжностно лице във ВМА, проф. Кадурина е предоставила на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД ползването на 6 медицински апарати, собственост на ВМА, свободно и неограничено във времето.  Предоставила е на същото дружество без правно основание и безвъзмездно ползването на 5 апарати, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лв.

Възлагала е на служители на Клиниката по дерматология и венерология в работното им време, наред с изпълнението на задълженията им по трудово правоотношение с ВМА, да извършват и процедури на пациенти на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД с апаратура, собственост на ВМА. За тези процедури пациентите са заплащали възнаграждение на търговското дружество, а не на ВМА.

От престъплението са настъпили значителни неимуществени вредни последици за Военно-медицинска академия - „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиниката по дерматология и венерология при ВМА, като дружеството е ползвало материални и кадрови ресурси на Военно-медицинска академия за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството.

От прокуратурата обявяват и до какви значителни имуществени вреди за ВМА са достигнали разследващите на този етап:

       - 45 289,68 лв за абонаментната поддръжка за периода 01.11.2007 г. - 10.09.2014 г. на лазерна хирургична система, която в този период не е била ползвана за нуждите на ВМА, но е ползвана без основание от  „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД,

       - 58 692,00 лв. за абонаментна поддръжка в периода 18.02.2014 г. до 10.09.2014 г. и консумативи на стойност 13 190,00 лв. за периода 01.01.2012 до 31.12.2013 год., на лазерна система,

       - както и стойността на абонаментната поддръжка и консумативите, изразходвани при медицински услуги на пациенти на „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД, извършвани от служители на ВМА с  апаратура, собственост на ВМА на пациенти на „ДЕРМА ПРИМ-МК”ООД и заплатени на дружеството от пациентите.

Спрямо проф. Кадурина е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лв.

както е известно,с лед като избухнаха скандалите около частната клиника вътре във ВМА, ген. Стоян Тонев напусна мястото на депутат от ГЕРБ, а после стана и обвиняем. Той е на свобода срещу същата парична гаранция - 10 000 лв.