Американската полиция обискира дома на двамата нападатели, убити, след като откриха стрелба по време на изложба, представяща пророка Мохамед, предаде Си Ен Ен.

Къщата се намира във Финикс, столицата на щата Аризона. Нападението бе извършено в предградието Гарланд на Далас, Тексас. При него бе ранен един охранител.

Единият от нападателите е идентифициран като Елтън Симпсън. В миналото той е бил разследван заради обвинения, свързани с терористична дейност. Твърди се, че е бил осъждан, защото излъгал властите за плановете си да пътува до АФрика.

За другия нападател засега не се съобщават подробности.

Малко преди това сапьори взривиха колата, с която двамата стрелци пристигнали в Гарланд.

В атакувания изложбен център се е е провеждал конкурс за карикатури на пророка Мохамед. Наградата за определената за най-добра творба е била 10 000 долара.

Сред участниците в събитието е бил крайно десният холандски политик Геерт Вилдерс. Освен отявлен враг на исляма, той настояваше България да бъде изключена от ЕС.

Рисунките на пророка Мохамед са смятани за богохулство от последователите на исляма и досега предизвикваха насилие на много места по света. През януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския вестник "Шарли Ебдо" заради публикуването на карикатури на пророка.