Бившият военен министър, сега лидер на "Нова алтернатива" - Николай Цонев, каза в студиото на БНТ, че преди 10 месеца лично е подал сигнал за нередности в КТБ в прокуратурата и ДАНС. Той дори не получил никаква обратна информация - дали е образувана проверка, дали е прекратена, нищо.

Цонев обаче цитира и втори официален заявителски материал - от "известно лице" до ГДБОП от ноември 2012 г. (когато службата още не бе "вкарана" в ДАНС под давление на ДПС, б.р.). Той дори цитира в ефир входящия му номер -  29076/12.11.12 г., че в банката се извършват нередовни действия и може да фалира.

По втория сигнал - адресиран лично до тогавашния шеф на ГДБОП Станимир Флоров, са отговорили, че МВР е правило един месец проверка и установило, че няма нищо нередно в КТБ. Под постановлението е подписан прокурор Първанов, който прекратява проверката.

"Единствено стигам до извода, че хората, които са в изпълнителната власт и се занимават с политика, могат да доведат банката до това положение", отговори той на въпрос кой е виновен и дали ще се стигне до връщане на парите.

Цонев припомни, че една от институциите, които са виновни, е ДАНС, която всеки ден на екран получава движението на парите в цялата държава.

Според бившия царист не трябва да се крием зад банковата тайна. "Когато банката се срина и много общини показаха, че липсват пари, държавата веднага им даде пари, за да продължат да функционират", посочи той.

"Имало е консултации при президента, всички политически партии са били там и те са оставили нещата да се развият по този начин", каза политикът.

Цонев напомни за излезлите информации, че Бойко Борисов се е срещал с Цветан Василев в гараж и каза, че имало градска легенда, че самият Борисов е станал съсобственик в банката.

Според него отговорът е Цветан Василев веднага да почне да говори, и то пред българските компетентни органи.

Въпреки, че беше жертва на делото "Абслютен престъпник" (при което прокурор Роман Василев го караше да застане на колене, б.р.), Цонев каза, че е убеден, че правосъдната система работи нормално, като "тази част, която е гнилата ябълка – прокуратурата, трябва да бъде реформирана".

Той поясни, че не визира един прокурор, а всички и че проблемът е, че те не носят никаква отговорност и нямат никакъв контрол. "Ако носеха персонална отговорност за своите действия, няма да се случва това като в телевизията", поясни Цонев. По отношение на ТВ7 той бил чул, че утре служителите ще получат заплатите си, а това означава, че "въпросът ще бъде решен".

"Аз мисля, че в тази държава, както и в КТБ, нищо не става без решението и одобрението на Бойко Борисов", завърши бившият военен министър.