Бившият американски президент Бил Клинтън заяви в интервю, че ще продължи с рентабилните изказвания, "да си плащаме сметките", докато съпругата му Хилъри Клинтън се състезава за Белия дом.

Защитавайки своята благотворителна дейност, Клинтън заяви, че никое чуждестранно длъжностно лице не се опитва да повлияе на Хилъри чрез дарения на семейната фондация.

Фондацията беше охулена заради приемането на милиони долари от чужди правителства, припомня БГНЕС. Клинтън дори заяви пред Ен Би Си, че ще отстъпи ръководството на фондацията, ако "това е правилното решение".

Той обаче настоя в графика му да присъстват лекции, за някои от които политикът получава по 500 000 долара.

"О, да. Аз трябва да платя нашите сметки", заяви бившият президент след въпроса дали ще продължи да води платени лекции.

Клинтън сподели, че дарява 10% от приходите си всяка година на фондация "Клинтън"Хилъри напусна фондацията на фона на обвиненията, че участието й в нея става повод за конфликт на интереси.

Въпреки това критиката продължава и съпругът й се опитва да отхвърля обвиненията, че чуждестранни дарители се опитват да купят влияние с Демократическата партия.

"Попитах Хилъри за това - заяви Клинтън по време на скорошното си благотворително пътуване до Африка. - Тя каза, че "никой никога не се е опитвал да ми повлияе, като ти помага. Никой дори не е предположил, че имат и най-малкото доказателство за подобно нещо."

Президентът (1993-2001) споделя, че не мисли, че е лошо да се опитват да накарат богатите хора и държави да харчат разумно парите си, помагайки на бедните.

Фондация "Клинтън" се прочу в България преди години, като отказа чек за 1000 долара, дарен от семейството на покойния Илия Павлов.